Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Saveti za uređenje bašte: Kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu

No comments

Cvetne biljke uvek čine da vaša bašta izgleda uzbudljivije i sigurno želite znati kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu. Višegodišnje biljke zaslepljuju iz godine u godinu, dok godišnji dodaci cvetaju skoro trenutno. Jednom kada odaberete svoje biljke, bilo seme ili presađene, postoji nekoliko osnovnih koraka za dobar početak vašeg cveća u vašem dvorištu. Sajt gazdarica daje i mnogo drugih sadržaja o održavanju stana i bašte.

Kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu

Prvo, pre nego što počnete da kopate, pročitajte oznaku koja dolazi sa vašim biljkama ili uputstva na vašim paketima semena kako biste mogli da uskladite potrebe biljaka sa najboljim mestima za njihovo uzgajanje. Zatim, ako već imate postavljene cvetne gredice, lako možete postaviti nove jednogodišnje ili višegodišnje biljke gde god treba da popunite neke rupe. Ili uvek možete da napravite novi cvetni krevet koji ćete ispuniti svim prelepim cvetovima koje želite da uzgajate. Sigurno ste i sami razmišljali koji su skriveni troškovi prilikom kupovine stana. 

Saksije

Naučite kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu

Izaberite pravo mesto za sadnju cveća

Da li biljkama koje ste odabrali potrebno je sunce, hladovina ili kombinacija? Slično kao i kod izrade prirodnih proizvoda za čišćenje kuće, moraćete sve sami. Počnite tako što ćete svoje biljke rasporediti tako da budu na mestu gde će dobiti onu vrstu svetlosti koju preferiraju (biljke koje vole sunce treba da budu na otvorenom, biljke kojima je potrebna hlad treba da idu na mesto gde će imati neki poklopac). Puno sunce je šest sati ili više direktnog sunca dnevno, ne nužno neprekidno. Delimična senka obično znači četiri do šest sati sunca dnevno.

Dodajte kompost u tlo

Prelepe cvetne bašte počinju sa zdravim zemljištem. Generalno, većina cvetnih biljaka najbolje uspeva u labavom i dobro dreniranom zemljištu sa puno organskog materijala. Ne morate kopati veliku površinu za sadnju cveća, ali treba da iskopate dovoljno zemlje da dodate malo komposta da biste poboljšali strukturu tla i dodali hranljive materije. Ako tek treba da kupite stan, pogledajte kako da pronađete pravog agenta za nekretnine. 

Budite pažljivi

Izbegavajte kopanje ili rukovanje zemljom kada je mokro da biste sprečili sabijanje. Biljkama je potreban određeni prostor između čestica tla da bi korenje raslo. Jedan test je da se iskopa mali uzorak tla iz rupe od 3 inča da se vidi da li se tlo može obrađivati. Stisnite ga u loptu, a zatim bacite zemlju na tvrdu površinu kao što je kamen ili trotoar. Ako zemlja ostane zajedno, previše je vlažna za sadnju, ali vreme je za sadnju ako se rasprsne.

Zasadite svoje novo cveće

Koraci za sadnju cvetnog vrta iz semena malo se razlikuju od rasadnika. Pratite uputstva na paketu semena da biste znali koliko duboko i udaljeno posaditi svako seme. Kod baštenskih biljaka u saksiji, obično bi trebalo da sadite sa zemljom na istom nivou kao i tlo u saksiji, ali pročitajte oznaku biljke da biste bili sigurni. Neke cvetne biljke, kao što su perunike i božuri, preferiraju da se njihovi rizomi i koreni sade veoma plitko. Kada vadite biljku iz saksije, nežno otrgnite deo ili celu zemlju sa korena. Zatim stavite biljku u rupu koju ste pripremili. Gurnite zemlju nazad u rupu, nežno je učvrstite, ali ne zgušnjavajući.

Zalijte duboko i dodajte đubrivo

Temeljno natopite tlo oko svog tek zasađenog cveća. Baštenskom cveću je generalno potrebno 1 do 2 inča vlage svake nedelje da bi dobro delovalo, pa zalijte ako ne dobijete dovoljno kiše.

  • Najbolje je zalijevati duboko i rjeđe nego plitko i češće da bi se omogućilo da korijenje biljaka raste dublje.
  • Izbegavajte da zemljište bude preplavljeno ili korenje vaših cvetnih biljaka može istrunuti ako želite da naučite kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu.
  • Sloj đubriva, kao što je iseckana kora, oko vaših novih biljaka će pomoći u usporavanju isparavanja i smanjiti koliko često treba da zalivate.

Isecite umrlo cveće

Slobodno sečete cveće za bukete dok vaše biljke počnu da cvetaju. Odsecite istrošene cvetne glavice da biste podstakli biljku da uloži više energije u svoje lišće i preživljavanje zime. Neki cvetovi, uključujući cinije, dalije i drugi, ponovo cvetaju kada uklonite cvetove. Pričvrstite ili povucite bilo koje smeđe lišće za čistiji izgled. Lilije, posebno, imaju koristi od uklanjanja starih listova.

Bašta

Uz raznobojno cveće Vaša bašta će biti najlepša

Pripremite svoje leje ili saksije

Ako dodajete cveće u leju, iskopajte to područje unapred. Umešajte malo komposta da poboljšate strukturu tla. Povucite korov sada kako se ne bi takmičili za vodu i hranljive materije sa biljkama koje želite! Ako sadite u kontejnere za svoju terasu, palubu ili balkon, napunite rub do inča ili dva mešavinom za saksije (ne baštenskom zemljom, što nije ista stvar). Za mešovite kontejnere, izaberite jednu vrstu biljke koja je visoka, kao što su neven ili tratinčice da biste obezbedili vertikalni interes, nešto za popunjavanje lonca kao što je kalibrahoa ili petunije, i nešto što ćete preliti preko ivica, kao što je loza slatkog krompira ili cvetovi lepeza .

Dajte svojoj biljci dobar početak

Iskopajte rupu otprilike duplo veću od korenove kugle. Ako imate više pakovanje cveća, stisnite svaku pojedinačnu ćeliju da je malo olabavite. Zatim nagnite pakovanje na stranu, omogućavajući svakoj biljci da isklizne iz svog dela u vašu ruku. Ako treba da ga nagovorite, i to je u redu. Podignite biljku za stabljiku, a ne za vrh, i postavite je u rupu na istoj dubini na kojoj je bila u saksiji. Takođe možete malo nagrapiti korenje (nežno!) prstima kako biste im pomogli da počnu da se šire u rupu jer su koreni često spojeni i zaokruženi unutar lonca kada ih kupite. Zamenite zemlju oko biljke u rupi, lagano je nabijete i dobro zalijte.

Obratite pažnju na vreme sadnje semena

Ako sadite seme, pročitajte pakovanje da vidite koliko duboko da ih posadite. Često je iznenađujuće plitko, možda samo ¼ inča. I obratite pažnju na „dane do zrelosti“ navedene na pakovanju. Na primer, ako cvetu treba 80 dana da sazre i već je kraj juna, u nekim klimatskim uslovima može biti prekasno za sadnju iz semena. Provešćete celo leto gledajući kako Vaša biljka raste, ali nikada ne cveta, samo da biste je izvadili do prvog mraza!

Zalivanje biljke

Ne zaboravite da redovno zalivate baštu

Ne zaboravite da zalivate

Većini godišnjih i višegodišnjih cveća potrebno je nekoliko inča vlage nedeljno da bi napredovalo. Ali koristite zdrav razum: ako pada kiša, verovatno ne morate da zalivate. Ako gurnete prst u saksiju i zemlja je suva, vreme je da zalijete. Većina biljaka preferira dugo, duboko zalivanje dok voda ne iscuri sa dna saksije. U proleće, uz česte kiše, očekujte zalivanje saksija i kreveta nekoliko puta nedeljno. U leto ćete verovatno morati da zalivate svakodnevno. Do jeseni se sezona rasta završava tako da zalivajte nekoliko puta nedeljno tokom sušnih perioda. Zalivanje je jedan od načina kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu.

Marko P.Saveti za uređenje bašte: Kako gajiti biljke i cveće u svom dvorištu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *