Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Izrada prirodnih proizvoda za kuću: Kako napraviti svoja sredstva za čišćenje

No comments

Izrada prirodnih proizvoda za kuću može Vam obezbediti prirodne i zdrave proizvode. Dok svi dezinfikujemo i dezinfikujemo, pa, sve u našim domovima, prodavnice ne mogu da prate potražnju, a proizvodi poput izbeljivača i papirnih peškira lete sa polica. Dakle, šta možete da koristite ako ne možete da pronađete ono što tražite u prodavnici ili jednostavno više volite prirodnije proizvode za čišćenje? Na sajtu gazdarica pronaćićete mnogo sličnih korisnih tekstova.

Izrada prirodnih proizvoda za kuću

Kupili ste kuću, izbegli skrivene troškove prilikom kupovine nekretnine i sada je red na čišćenje. Ponekad je najbolje rešenje za čišćenje ono koje imate u ostavi. Možete lako da napravite širok spektar domaćih sredstava za čišćenje — od univerzalnih sprejeva za čišćenje granitnih pultova, preko pasta za čišćenje tuševa i pločica u kupatilu, do lakova za podove od tvrdog drveta — sa osnovnim proizvodima kao što su sirće, soda bikarbona, peroksid i sredstva za ublažavanje stresa esencijalna ulja.

Oprema za čišćenje

Izrada prirodnih proizvoda za kuću može biti veoma korisna

Zašto je praviti svoje proizvode?

U svrhu jednostavnog čišćenja, domaći proizvodi na ovoj listi su podjednako efikasni kao i konvencionalna rešenja za čišćenje, ali imaju dodatni bonus: mnogo su nežniji za vaše telo i okolinu. Osim toga, posebno su odlični za one sa malom decom i kućnim ljubimcima. A ako tek kupujete stan, naučite kako da pronađete pravog agenta za nekretnine. 

Kupatilo

Da biste napravili sredstvo za čišćenje kupatila koje funkcioniše jednako dobro na kadi i tušu kao i na podovima od pločica, napunite teglu sa 1,5 šolje sode bikarbone, 1/2 šolje tople vode, 1/2 šolje tečnog sapuna i dve kašike belog destilovanog sirćeta. Za dodatnu prljavu fugu, možete dodati i malo limunovog soka.

Domaće višenamensko sredstvo za čišćenje

Pokušajte da koristite ovo domaće univerzalno sredstvo za čišćenje na radnim pločama i površinama da dezinfikujete i osvežite svoj dom. Ovaj recept za domaće sredstvo za čišćenje uključuje sirće koje uklanja mrlje i mirise, i antimikrobna eterična ulja kako biste zaštitili vaš dom od mikroba.

  • Flašica sa rasprskivačem
  • Mali levak
  • 1/2 šolje belog sirćeta
  • 2 kašike sode bikarbone
  • Eterično ulje čajevca
  • Eterično ulje eukaliptusa

Skinite vrh sa prazne boce sa raspršivačem, stavite mali levak u otvor i sipajte 1/2 šolje belog sirćeta. Dodajte 2 supene kašike sode bikarbone i sačekajte da se pjena spusti. Dodajte po 10 kapi eteričnog ulja čajevca i eukaliptusa. Ostatak boce napunite vodom. Zavrnite gornji deo spreja na bocu i dobro protresite pre upotrebe.

Osveživač vazduha

Da biste dodali prijatnu aromu bilo kojoj prostoriji u kući, dodajte jednu šolju vrele vode u bocu sa raspršivačem, a zatim dodajte jednu gomilu iseckanog lišća žalfije, jednu šolju destilovanog belog sirćeta i ¼ kašičice soli. Ostavite na hladnom i tamnom mestu 12 sati pre upotrebe.

Prazne bočice

Vaši proizvodi mogu biti prema Vašim željama i uz mirise koje volite

Čistač tepiha

Ako vaš četvoronožni prijatelj ostavi prljavštinu na vašem tepihu, pomešajte jednu kašičicu prozirnog sapuna za suđe i jednu šolju tople vode u kanti. Osušite, sipajte mešavinu sapuna na mrlju i ostavite da odstoji 10 minuta. Nežno oribajte, ponavljajući dok ne budete čisti.

Domaći višenamenski sprej za čišćenje sa sirćetom

Da biste napravili sprej koji će očistiti skoro sve – radne ploče, sudoper, rasvetu i još mnogo toga – pomešajte čašu tople vode, ½ šolje belog sirćeta, 15 kapi esencijalnog ulja grejpfruta, 10 kapi esencijalnog ulja lavande i sedam kapi esencijalnog ulja limuna u bočici sa raspršivačem.

DIY višenamensko sredstvo za čišćenje bez sirćeta

Sirće, limun i drugi kiseli sastojci mogu da ostave nagrizanje—ili mutne mrlje—na mekim površinama, kao što je mermer, i erodiraju zaptivač na granitnim pultovima. Za sprej koji je nežniji, ali ipak obavlja posao, pomešajte ¼ šolje votke, 2 ¾ šolje destilovane vode (obična voda iz slavine može da izazove pruge), ¼ kašičice esencijalnog ulja lavande i 1/8 kašičice esencijalnog ulja čajevca u boca sa raspršivačem.

Čistač prozora i stakla

Postoji poseban sastojak koji će vam omogućiti čišćenje bez mrlja — a to je kukuruzni skrob. U velikoj posudi pomešajte jednu šolju vrele vode i jednu šolju alkohola. Zatim umutite četiri kašike kukuruznog škroba. Prebacite u bočicu sa raspršivačem i poprskajte prozore, ogledala ili staklo pre nego što obrišete krpom od mikrovlakana.

Sredstvo za čišćenje podova od tvrdog drveta

Sve što vam treba da bi vaš drveni pod zablistao je malo sapuna za sudove, kaže Bret Miler, potpredsednik tehničkih standarda, obuke i sertifikacije za američku nacionalnu asocijaciju drvenih podova. Samo pomešajte dve kašike sapuna za suđe sa galonom tople vode, a zatim obrišite.

Sredstvo za čišćenje nerđajućeg čelika

Da biste bezbedno očistili nerđajući čelik ili hrom, sve što vam je potrebno je malo sapuna i vode. Radi praktičnosti, pomešajte dva sastojka u bočici sa raspršivačem, prskajte na površinu, a zatim koristite čistu krpu od mikrovlakana da je obrišite u pravcu zrna.

Sredstvo za čišćenje pećnice

Pomešajte dovoljno tečnog sapuna za suđe, sode bikarbone, krupne soli i destilovanog belog sirćeta da napravite gustu pastu. Za miris, dodajte i tri do četiri kapi eteričnog ulja vanile ili lavande. Zatim nanesite pastu na unutrašnjost rerne i ostavite da odstoji preko noći. (Nekoliko sati će biti dovoljno.) Zatim namočite sunđer u toplu vodu i temeljno oribajte. Na kraju celu rernu poprskajte belim sirćetom i još jednom obrišite čistom krpom.

Devojka koja drzi caršav

Čišćenje može biti i zabavna aktivnost

Čistač za mikrotalasnu pećnicu

Naučili ste kako opremiti veliku kuhinju, sada je red da je sredite. Uštedite malo masti za laktove tako što ćete u centar mikrotalasne pećnice staviti posudu napunjenu mešavinom ¼ šolje belog sirćeta i jedne šolje vode. Zatim zagrejte smešu pet minuta na najvišoj postavci. Kada se posuda ohladi, umočite krpu u tečnost i koristite je da obrišete sve mrlje i prskanje.

Čistač WC šolje

Za škripavo čist toalet, pomešajte jednu šolju sode bikarbone sa 15 kapi esencijalnog ulja čajevca i 15 kapi esencijalnog ulja limuna ili pomorandže, kaže Džejms. Ostavite mešavinu da odstoji u posudi 30 minuta, a zatim istrljajte četkom pre ispiranja.

Marko P.Izrada prirodnih proizvoda za kuću: Kako napraviti svoja sredstva za čišćenje

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *