Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Skriveni troškovi prilikom kupovine nekretnine – kako ih izbeći

No comments

Postoje brojni skriveni troškovi prilikom kupovine nekretnine. Vikende ste proveli zalepljeni za svoje omiljene sajtove sa listingom nekretnina „samo gledajući šta se tamo nalazi“. Praktično ste prošli kroz proces gledajući TV emisije o lovu na kuće. Sada ste konačno spremni da počnete da tražite svoju kuću. Sajt gazdarica Vam može mnogo pomoći u kupovini i uređenju Vašeg doma.

Skriveni troškovi prilikom kupovine nekretnine

Uradili ste svoje istraživanje i znate koliko morate da imate za učešće. Vreme je da pronađete pravog agenta za nekretnine. Ali kada počnete da kopate dublje, možda ćete shvatiti da je kupovina kuće mnogo više od hipoteke.

Porez na imovinu

U zavisnosti od grada do grada i od kuće do kuće, porez na imovinu je stalni trošak sve dok posedujete imovinu. Znajte da će, u većini slučajeva, nastaviti da raste, a ne da pada. Važno je uzeti u obzir kada ciljate različite gradove i mesta za život. U većini država porez na imovinu se obračunava na osnovu procenjene vrednosti imovine i lokalne poreske stope. Često se ova uplata preklapa u vaš mesečni račun za hipoteku. Odvojte novac jer će Vam trebati za opremiti veliku kuhinju. 

Prilaz

U zavisnosti od starosti i materijala, mogli biste otkriti da postoje troškovi potrebnih popravki na prilazu. Razumevanje materijala (beton, asfalt, lomljeni kamen, itd.) i potrebno održavanje — kao što je popunjavanje rupa i kolovoza na šljunkovitom prilazu u proleće i jesen ili zaptivanje asfalta svake godine — pomoći će vam da razumete ukupne troškove održavanja koje ćete imati treba uzeti u obzir. Pogledajte i da li kuća ima dobro podno grejanje. 

Travnjak

Sada ćete morati da nabavite opremu da to uradite i mesto za skladištenje ako Vaša kuća nije došla sa njom. Angažovanje nekoga da brine o travnjaku uštedeće Vam vreme i troškove opreme, ali budite spremni na dvonedeljne račune za pejzaž (trava raste brže nego što mislite!). Ako Vaš dom ima sistem za prskanje, ili odlučite da ga instalirate, postoji dodatni trošak vode u letnjim mesecima koji se dodaje vašem računu za vodu.

Smeće

U nekim gradovima i naseljima, moraćete da platite naknadu za smeće. Ponekad je to umotano u Vaš porez na imovinu (koji dolazi u paketu sa plaćanjem hipoteke). A ako nije, moraćete da koristite privatnu uslugu za smeće / reciklažu ili koristite gradsku deponiju.

Eksterijer kuće

Kuća sada izgleda dobro, ali pre koliko vremena je okrečena? Dobro urađeno farbanje trebalo bi da vam traje oko 5-7 godina za drvo i oko 10 godina za štukature. Ako imate vinilnu oblogu, onda ne morate da brinete o farbanju, ali možda biste želeli da perete struju za sporedni kolosek svakih nekoliko godina.

Deratizacije

Od sitnih miševa do dosadnih mrava, domovi mogu biti utočišta za divlje životinje koje traže utočište od elemenata. Ako Vaš dom nije tesan, male pukotine mogu biti dobrodošla prostirka za insekte i male glodare. Možda ćete želeti da imate preventivnu kontrolu štetočina u kući. A ako ne, možda ćete morati da platite u nekom trenutku da biste se izborili sa neželjenim posetiocima.

Briga o drveću

Nije važno da li je drvo zasađeno na Vašem imanju ili ne: ako visi nad Vašim imanjem, vi ste odgovorni za njegovo održavanje. Drveće raste brže nego što mislite i zahtevaju obrezivanje, tretmane štetočina i druge preventivne zadatke. Dobra je ideja da pitate prodavca o svim problemima sa drvećem na vašem ili okolnom imanju.

Unutar Vašeg doma

Uvek ste sanjali o savršenoj kuhinji. Budite sigurni da ćete imati budžet za nove uređaje ako će postojeći uskoro morati da se zameni. Pogledajte i stvari koje treba da izbacite iz kuće. 

Aparati

U nekim slučajevima, prodavci kuća će poneti jedan ili dva aparata sa sobom u svoj novi dom. To znači da ćete morati da zamenite ono što uzimaju. U zavisnosti od toga koliko su stari, možda ćete morati da zamenite uređaj u prvih nekoliko godina  Vašeg novog vlasništva. Obavezno pitajte ili neka Vaš agent za nekretnine pita o starosti uređaja i da li su pod bilo kakvom garancijom kako biste mogli pravilno budžetirati bez iznenađenja. Ponekad se uređaj pokvari i potrebna mu je popravka. Ako još uvek nije pod garancijom, može biti skupo. Ovde može biti od pomoći postojanje fonda za hitne slučajeve.

Podovi

Dom u koji ste se uselili ima podove od tvrdog drveta baš kao što ste želeli. Međutim, i dalje će vam verovatno trebati neki prostirci da biste smanjili buku i pružili vašim nogama malo udobnosti. Moguće je da će tepisi koje ste imali u svom stanu ili prethodnoj kući raditi, ali ćete možda morati da kupite nove koji odgovaraju veličini soba. Možda kuća ima tepihe tamo gde biste radije imali tvrdo drvo. Ili možda već znate da se ispod tog zida od zida do zida nalazi tvrdo drvo.

Pripremite se za trošak

U svakom slučaju, moraćete da uštedite neka sredstva da biste obnovili pod (čak i ako uradite sami, moraćete da iznajmite mašinu) ili da počupate tepih i postavite novi pod. Savet: Ako planirate da napravite bilo koju od ovih promena poda, dobra je ideja da to uradite pre nego što unesete sav svoj nameštaj; u suprotnom, mogli biste se naći da plaćate skladištenje dok to radite.

Komunalne usluge

Ako se selite iz stana u kojem su Vaše komunalije bile uključene u vašu mesečnu kiriju, možda ćete doživeti neki šok kada je u pitanju plaćanje komunalnih računa u Vašem novom domu. Čak i ako sami pokrivate sve komunalije, imaćete više prostorija, što znači da će biti potrebno više struje da se osvetli. Uzmite to u obzir kada odlučujete koliko veliki dom želite, jer to znači više prostorija za grejanje i hlađenje ili snabdevanje strujom (pored održavanja čistoće!).

Sigurnosni sistem

Važno je da se osećate bezbedno u svom novom domu. Vaša kuća može biti opremljena ožičenim sigurnosnim sistemom, što znači da ćete plaćati mesečnu naknadu za nadgledanje ako odlučite da je koristite. Čak i ako ste ranije koristili sistem sa kamerama, za pokrivanje više prostorija možda će biti potrebne neke nove kupovine.

Pripremite se za skriveni troškovi prilikom kupovine nekretnine

Naravno, ova lista ne uključuje sve (kao što su solarni paneli), niti ćete morati da adresirate svaku stavku ovde. Ipak, to je dobar pregled svih stvari o kojima vlasnici kuće prvi put ne razmišljaju, ali mogu biti odvod za vaše finansije. Bolje je znati šta bi moglo da vam se desi i da budete spremni na to nego da se iznenadite. Osim toga, mnoge stavke na ovoj listi nisu stvari koje morate da uradite odmah, tako da možete odvojiti vreme da shvatite kako da planirate budžet za njih kada se pojave. Skriveni troškovi prilikom kupovine nekretnine onda mogu porasti na neplanirane sume.

Marko P.Skriveni troškovi prilikom kupovine nekretnine – kako ih izbeći

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *