Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kako da pronađete pravog agenta za nekretnine

No comments

Nije lako naučiti kako da pronađete pravog agenta za nekretnine. Kupovina kuće nije mali podvig, i to je jedna od najvećih finansijskih odluka u vašem životu. Kada ste spremni za kupovinu, ključno je pronaći agenta za nekretnine sa iskustvom koji će vas voditi kroz proces kupovine kuće. A kada se skućite, na sajtu gazdarica pogledajte kako da uredite svoj dom.

Kako da pronađete pravog agenta za nekretnine?

Ne postoji nedostatak agenata za nekretnine koji se čak takmiče za Vašu naklonost putem onlajn oglasa, novinskih oglasa i znakova na dvorištu. Ali sa toliko profesionalaca koje možete izabrati, pronalaženje pravog može biti neodoljivo. Pratite ove savete o tome kako da pronađete pravog agenta za nekretnine da biste bili sigurni da ćete unajmiti savršenog profesionalca za kupovinu. A onda možete opremiti veliku kuhinju po svome ukusu.

Dokumenti

Pre kupovine istražite koliko možete da priuštite novca za kupovinu

Raspitajte se o hipoteci

Ponekad kupci u kući angažuju agenta za nekretnine i zarone u pretragu svog doma pre nego što razgovaraju sa hipotekarnim zajmodavcem. Ali pametno je prvo razgovarati sa zajmodavcem da biste saznali koliko možete priuštiti. Ovo će Vam dati sliku o maksimalnom iznosu koji možete da pozajmite i identifikuje sva pitanja na kojima treba da se radi u ranoj fazi procesa. Takođe, to Vam pomaže da se držite domova u pravom cenovnom rangu za vas. Pogledajte i da li postoji podno grejanje i koliko je to zaista skuplje. Na konkurentnim tržištima, verovatno će Vam trebati pismo prethodnog odobrenja da bi prodavci čak razmotrili Vašu ponudu.

Dobijte preporuke od prijatelja i porodice

Pitajte ljude u vašoj mreži da li mogu da preporuče agenta za nekretnine sa kojim su imali dobro iskustvo. U idealnom slučaju, želite nekoga ko ima iskustva u radu sa klijentima sličnim Vama. Potrebe kupaca kuće koji prvi put kupuju, na primer, razlikuju se od potreba ponovnih kupaca ili vlasnika kuća koji žele da kupe manju kuću. Neki agenti takođe imaju sertifikate koji pokazuju da su završili obuku u određenoj oblasti stručnosti. U tom slučaju mogu Vam pomoći ako pratite moderna pravila kućnog dekora. 

Agenti kupca u odnosu na agente prodavca

U nekim agencijama postoji razlika između agenta kupca i agenta prodavca. Agent kupca predstavlja kupca kuće u transakciji sa nekretninama, dok je prodavac ili agent za listing odgovoran za stranu prodavca, uključujući cene i marketing kuće.

  • Ponekad, jedan agent može delovati kao agent za obe strane, praksa poznata kao dvostruka agencija, pa je teško naučiti kako da pronađete pravog agenta za nekretnine.
  • Neke države ne dozvoljavaju dvostruku agenciju i ona može imati određeni rizik, pa imajte to na umu ako razmišljate da pristanete na ovaj aranžman.
  • Takođe možete naići na agenta koji deluje kao referalni agent, što znači da agent pruža kontakte drugim agentima uz naknadu.

Istražite potencijalne kandidate

Započnite ispitivanjem prisustva agenta na mreži. Proverite njihovu veb stranicu i naloge na društvenim mrežama, a takođe pogledajte i njihove onlajn recenzije. Ne brinite zbog jedne ili dve negativne kritike, ali više od toga može biti crvena zastava. Obavezno proverite kod državnog regulatora za nekretnine da biste potvrdili da je agent o kome razmišljate licenciran ili saznajte da li ima disciplinske mere. Takođe možete da proverite agencije u APR-u, tako da budete sigurni da je agencija stabilna i bez dugova.

Budite pronicljivi sa agentom

Kada treba da naučite kako da pronađete pravog agenta za nekretnine, nemojte gledati samo kako pronaći agenta. Proces traje i kada je agent već izabran, odnosno, trebalo bi još uvek da budete obazrivi. Nemojte uzeti prvog koji Vam se dopadne, već dobro istražite više njih.

Razgovor sa agentom

Veoma je važno da naučite kako da pronađete pravog agenta za nekretnine

Intervjuišite najmanje tri agenta

Intervju je vaša prilika da steknete osećaj za stil i iskustvo agenta. Na kraju krajeva, tražite nekoga ko je upoznat sa vašim konkretnim područjem i razume Vaš budžet i potrebe. Pitanja koja treba postaviti uključuju koliko dugo su bili agent za nekretnine, da li rade puno ili skraćeno radno vreme, koliko klijenata trenutno imaju i koliko dugo obično rade sa kupcima da bi prodali kuću. Takođe je dobra ideja da pitate o tipičnom rasponu cena i kvartovima kuća koje pomažu svojim kupcima da pronađu, kako pomažu kupcima da ostanu konkurentni na ovom tržištu i kolike su njihove provizije.

Raspitajte se o iskustvu

Ako ste prvi kupac, raspitajte se o njihovom iskustvu u pomaganju drugima koji spadaju u ovu kategoriju i o vrsti smernica koje možete očekivati tokom procesa. Isto važi i za druge jedinstvene scenarije, kao što su preseljenje van države i kupovina prinude. Intervjui vam takođe pružaju priliku da saznate preferirani metod komunikacije agenta i njihovu dostupnost. Na primer, ako vam je najprijatnije da šaljete poruke i očekujete da posećujete kuće posle radnog vremena tokom nedelje, poželećete agenta koji će rado učiniti isto.

Zatražite reference — i proverite ih

Nije dovoljno samo da naučite kako da pronađete pravog agenta za nekretnine. Morate biti pronicljivi i kada ga pronađete. Pitajte agente za koje razmišljate da daju informacije o kućama koje su naveli i prodali u protekloj godini, sa kontakt informacijama za najmanje nekoliko nedavnih klijenata. Obratite se tim klijentima da biste saznali njihova iskustva i kakvu vrstu podrške je agent pružio tokom procesa. Pitajte da li bi ponovo unajmili tog agenta za svoju sledeću transakciju nekretninama.

Idite sa svojim osećajem

Jednako važna kao što agenti donose znanje i iskustvo jeste njihova sposobnost da vas glatko vode kroz proces. Ipak, čovek ponekad treba da nauči kada treba da sluša svoj instinkt. Iznad svega, idite sa agentom kome verujete i sa kojim ćete se osećati ugodno ako put do zatvaranja postane malo neravan.

Pažljivo pogledajte svoj ugovor

Kada izaberete agenta, u vašem ugovoru treba da budu navedeni svi uslovi na koje ste pristali, uključujući proviziju za nekretnine. Tradicionalno, međutim, ovu naknadu plaća prodavac, a ne kupac — oko 6 procenata prodajne cene kuće, pri čemu polovina ide svom agentu, a polovina Vašem agentu. Međutim, o stopi provizije se često može pregovarati, a prosečna provizija može biti i nešto niža od toga.

Ključ u rukama

Na kraju morate biti zadovoljni i Vi i Vaš agent

Raspitajte se i koliko se dugo kuća prodaje

Još jedan faktor na koji treba obratiti pažnju: dužina prodaje. Ciljajte na ugovor ograničen na šest meseci ili manje ako je moguće. Ako niste pronašli dom koji želite u roku od nekoliko meseci, korisno je da imate otvorene opcije. Kuća koja se dugo prodaje možda i nije pravo mesto za Vas. Možda to ukazuje na neke zakonske prepreke koje Vas mogu sputati. Ovo Vam agent i može prećutati. Zato je i važno da naučite kako da pronađete pravog agenta za nekretnine.

Marko P.Kako da pronađete pravog agenta za nekretnine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *