Pitanje je sigurno kako opremiti veliku kuhinju koja ima mnogo prostora. Ipak, ovo pitanje je važno za bilo koju veličinu kuhinje. Ako imate dovoljno prostora, još bolje, ali neki uređaji su neophodni i u malim prostorima. Pogledajte kako smo mi složili najvažnije stvari, a za dizajn prostora i uređenje pogledajte sajt gazdarica.
Kako opremiti veliku kuhinju
Počnite od malih ali neophodnih stvari. Neke od njih će Vam pomoći u svakodnevnom spremanju hrane. Ne zaboravite da Vam je potrebno da sve bude dostupno, pa spremite i kuke i police, što više njih. Dobro je da pogledate i podno grejanje prednosti i mane.
Naučite kako opremiti veliku kuhinju
Daske za sečenje
Trebalo bi da imate veliku drvenu dasku za sečenje na kojoj ćete raditi većinu svog seckanja i nekoliko plastičnih dasaka različitih veličina na kojima ćete seći meso. Moderna pravila kućnog dekora podrazumevaju staklo. Želite da držite sočno meso sa drvenih dasaka jer može da upije krv i bakterije i može biti teže dezinfikovati od plastičnih dasaka. Drvo i plastika su pogodni za nož. Vaš nož ne klizi dok sečete i sečivo se ne tupi. Držite gumenu prostirku ili mokri papirni peškir ispod daske za sečenje kako se ne bi kretao po pultu. Trebalo bi da imate najmanje tri daske: veliku drvenu za veći deo vašeg seckanja, srednju plastičnu za meso i ribu i malu plastičnu tako da više osoba može da kuva u vašoj kuhinji u isto vreme.
Činije
Ovo su verovatno jedna od najpotrebnijih stvari. Trebalo bi da imate veliki asortiman njih u različitim veličinama. Metal i plastika su daleko lakši za upotrebu od keramike i stakla, jer su lakši i neće se slomiti ako ih ispustite. Gumeni dna pomažu da se činije drže na svom pultu kada mešate sadržaj u posudama. Uvek je dobro dodati i biljke kao najlepši detalj enterijera.
Kuhinjski peškiri
Možete ih koristiti da osušite ruke, obrišete radnu površinu, obrišite noževe, očistite kuhinju, brzo upijete prosutu masu, a možete ih čak i savijati i koristiti kao rukavice za rernu za rukovanje vrućom posudom ili plehom za pečenje. Trebalo bi da ih imate punu fioku. Nabavite upijajuću krpu poput pamuka. Poliester i flis imaju tendenciju da odbijaju tečnosti, a ne da ih upijaju, a peškiri od flisa imaju tendenciju da za sobom ostave trag vlakana. Izbegavajte da gomilate masne krpe zajedno jer imaju tendenciju da se iznenada zapale. Verujte nam na reč.
Cediljke
Trebalo bi da imate veliku i malu cediljku pri ruci. A ako možete da izbegnete mrežaste cediljke, uštedećete sebi neke glavobolje kada je u pitanju njihovo čišćenje. Jednostavna perforirana plastična ili metalna cediljka je sasvim u redu. To je zapravo više higijensko. Mala treba da ima dugu ručku, a velika treba da stoji na podlozi tako da je hrana podignuta sa dna sudopera.
Kašike
Sledi spisak alata koji treba da se čuvaju u fioci, ili u nekoj vrsti kante.
- Drvene kašike, čvrsta lopatica, mekana lopatica, silikonska kašika za mešanje, kutlača za supu, 2 porcije kašike, metlica, gnječilica za krompir, kratki i dugi jezici i ražnjići od bambusa (čini mi se da im uvek nađem primenu).
- Plastika treba da bude čvrsta (ne slaba), a silikonske kašike treba da budu otporne na toplotu.
- Metalne kašike su takođe dobre osim ako ne koristite lonce za kuvanje sa nelepljivim premazima koji se lako mogu izgrebati.
Lonci i tave
Mnogo bi se moglo napisati o loncima i tiganjima, ali trebalo bi da imate dva velika lonca za supu, šerpu, tiganj tipa vok, tiganje za sos, tiganje protiv lepljenja. Idite na velike lonce, možda ćete imati društvo tokom jednog dana. Što su lonci teži, to bolje. Potražite lonce sa metalnim pločama utisnutim na dnu. Ovi tanjiri će ravnomernije raspodeliti toplotu i sprečiti da vaša hrana zagori do dna lonca. Nerđajući čelik je generalno bolji od aluminijumskih proizvoda, ali debeli aluminijum nije loš, sve dok ima metalnu ploču utisnutu na dnu. Ručke treba da budu metalne ili otporne na toplotu kako biste ih mogli staviti u rernu. Poklopci takođe treba da budu otporni na rernu. Sve oštećene sudove jednostavno bacite i kupite nove.
Unesite što više sudova i opreme u kuhinju
Tepsije za pečenje
Potrebno vam je najmanje nekoliko pleha za pečenje sa zidovima oko ivica. Oni ravni rade za kolačiće, ali vas sprečavaju da kuvate bilo šta što bi moglo biti sočno. Pravougaoni su mnogo korisniji od okruglih. Nelepljivo nije važno jer uvek treba da stavite sloj limene folije na lim za pečenje radi lakšeg čišćenja. Zapamtite da je nesjajna strana limene folije strana koja se ne lepi! Gore pomenuta oprema treba da vam pruži osnove potrebne za pripremu zaista dobrih obroka. I odatle možete da gradite.
Šporet
Najružniji plinski štednjak je i dalje daleko superiorniji od bilo koje druge vrste peći za kuvanje koju možete kupiti. Jednostavno ne postoji druga peć koja može da obezbedi kontrolu toplote i kvalitet kao što može peć na gas. Indukcione peći su na dnu moje liste, jer su jednostavno varljive – nude vrlo malo funkcionalnosti jer ih možete koristiti samo sa određenim metalnim loncima. Tako nam ostaju električni šporeti srednjeg opsega. Imamo peći sa električnim zavojnicama koje ima većina ljudi, a imamo i peći sa užarenim elementima. Smatramo da su peći sa užarenim elementima užasne jer mogu da kontrolišu temperaturu i teško ih je očistiti kada zapalite dobar sloj hrane na usijane tanjire. Ali ako nemate gas, bolje vam je koristiti električni šporet.
Pećnice
Suprotno tome, plinske pećnice su uglavnom loše u kontroli temperature osim ako sebi ne kupite plinsku pećnicu restorana kvaliteta. Električne pećnice su najbolje za kuće. Otprilike polovina ljudi koji poseduju konvekcijske pećnice ne zna baš šta su konvekcijske pećnice. Konvekcijske pećnice imaju mali ventilator u unutrašnjosti koji cirkuliše vrući vazduh oko hrane i brže je kuva. Takođe, dve pećnice su bolje od jedne. Dakle, ako to možete priuštiti, preporučili bismo vam da nabavite samostalnu jedinicu sa dve pećnice u vašoj kuhinji. Fioke za zagrevanje su beskorisne, a većina ljudi nikada nije koristila svoje fioke kao bilo šta drugo osim dodatnog skladišta za limove za pečenje i lonce.
Mali aparati
Nijedna kuhinja ne bi trebalo da bude bez procesora za hranu, blendera, tostera, toster rerne i šporeta za pirinač. Ručni blender je takođe zgodan i lako se skladišti u fioci ili ormariću. Vaš procesor hrane i blender treba da imaju velike, teške, snažne motore. Uopšteno govoreći, što je uređaj teži to je motor snažniji.
Pričvrstite dobru česmu i sudoperu
Sudopera
Vaš sudoper može biti zanemaren, ali to je jedan od najvažnijih delova funkcionalne kuhinje. Idealan sudoper je veliki, ima dva umivaonika i montira se na vrh ili na radnu ploču, a ne ispod. Izliv za vodu treba da se odvoji od slavine, a trebalo bi da imate moćno odlagalište smeća postavljeno ispod vašeg odvoda da biste izbacili hranu. Posebno su korisne kuhinje koje imaju ogromne sudopere napravljene od materijala tvrde smole koje imaju visoke ivice i zadržavaju većinu prskanja u sudoperu, a ne po celoj kuhinji . Dakle, pouka dana za sudopere je „što veće, to bolje“! Na ovaj način možete lako opremiti veliku kuhinju.
Leave a Reply