Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Podno grejanje – prednosti i mane

No comments

Pre oko 30 godina, pomisao na podno grejanje bila je dovoljna da ljudi sanjaju. Luksuzna roba rezervisana za elitu. Ali čežnja za toplim stopalima seže mnogo dalje od toga. Još 5.000 godina pre nove ere, rani tipovi Kang i Dikang (grejani pod) pronađeni su u Kini, dok su primitivni oblici Ondola (toplog kamena) korišćeni u Koreji. Grci i Rimljani su sledili njihov primer u većem obimu do 500. godine pre nove ere, sa toplinom pod nogama koja se smatrala neophodnom za rimska kupatila. Njihove metode su uključivale različite načine uvlačenja dima iz vatre u pod. Za više o uređenju kuće pogledajte sajt gazdarica.

Podno grejanje za i protiv

Na našu sreću, danas nam nije potrebna lomača da bismo stvorili sopstveno podno grejanje. Napredak u tehnologiji i razvoj u razumevanju podnog grejanja učinili su ga izborom u velikom broju novoizgrađenih domova, sa troškovima životnog veka koji su sada uporedivi sa tradicionalnim radijatorima. Pogledajte kako se mogu upotrebiti dekorativni jastuci i ćebad. 

Žena na podu

Podno grejanje omogućava potpuno drugačiji način života u Vašem domu

Kakvo grejanje postoji?

Sistemi podnog grejanja dolaze u dva različita oblika: električni i vodeni.

  • Električni sistemi – oslanjaju se na mrežu žica ili namotaja ispod poda koji se zagrevaju. Sistemi za vodu – sastoje se od mreže cevi povezanih sa vašim bojlerom koji pumpa toplu vodu po prostoriji.
  • Sistemi podnog grejanja ravnomernije raspoređuju toplotu od radijatora (voda je bolja od električne), uklanjaju tu strašnu promaju i često koriste manje energije.
  • Ovi poslednji su složeniji i stoga mogu biti skupi za instalaciju i podno grejanje i odličan način kako pripremiti kuću za novogodišnje praznike.

Razlozi za podno grejanje

Sredina je zime i pomisao da ustanete iz kreveta je zastrašujuća, ali barem možete bosi do toaleta bez vrištanja. A izaći iz tuša na toplo tlo je jednostavno divno. Sa podnim grejanjem nećete imati besane noći kada vaša deca ili mladi članovi porodice udaraju o oštre ivice ili peku ruke o vruće radijatore. Zahteva vrlo malo ili nikakvo održavanje i često dolazi sa doživotnom garancijom. Nema više pretvaranja da znate kako da odzračite radijator.

Efikasnost

Toplota je sada ravnomerno raspoređena po svakoj prostoriji i radi na nižoj temperaturi od tradicionalnog radijatora, tako da bi se vaši računi za energiju mogli smanjiti. I vaši podovi će ostati topli čak i ako su prozori otvoreni ili je u prostoriji velika promaja. Odlično za pomoć uz trikove i savete za lakše krečenje.

Povećana vrednost kuće

Pošto je podno grejanje poželjna karakteristika za kupce kuće, vaša imovina će vredeti više kada je u pitanju prodaja. Nije izgubljena investicija ako se preselite ranije nego što ste planirali. U isto vreme postiže se optimalna temperatura sobe. 

Više prostora i slobode dizajna

Bez radijatora i skrivenog sistema grejanja, imaćete više prostora na zidovima. Moguće je i da sami ugradite, a pošto sistemi podnog grejanja dobro funkcionišu sa pločicama i kamenom, idealan je izbor za kuhinje i kupatila, odnosno tamo gde će biti najpotrebniji.

Koji su nedostaci podnog grejanja?

Najveći nedostatak je početni trošak može biti značajan i instalacija sistema može izazvati mnogo potresa u vašem domu. U starijim zgradama stvaranje pravih uslova ispod poda takođe može biti skupo.

Termostat na zidu

Kada možete da kontrolišete temperaturu grejanja, imate dosta načina da učinite život udobnijim

Vreme

Podnom grejanju je potrebno duže da se zapali nego radijatoru, tako da morate da koristite tajmer da biste predvideli kada želite toplotu u određenim prostorijama.

Nameštaj

Ne možete ga koristiti ispod nekih predmeta nameštaja ili opreme, što ograničava način na koji postavljate svoj dom. Veliki, teški predmeti će možda morati da odu u potpunosti.

Instalacija

Ako se odlučite za sistem na bazi vode, moraćete da platite profesionalcu da ga instalira. U međuvremenu, manji sistemi možda neće zagrejati dovoljno prostoriju i ionako će im biti potrebni radijatori. Zato mnogi smatraju da je podno grejanje tako skupo i komplikovano.

Marko P.Podno grejanje – prednosti i mane

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *