Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Biljke kao najlepši detalj enterijera

No comments

Svi vole da cene biljke kao najlepši detalj enterijera – ako ste jedan od tih ljudi, ovaj post je za vas! Ovaj dodir prirode je odličan način da poboljšate raspoloženje, dodate boju svom enterijeru i izgradite veštinu baštovanstva. Mnogi ljudi čak uživaju u čuvanju kućnih biljaka za prečišćavanje vazduha, ali važno je uzeti u obzir neka važna upozorenja. Uživajte u uređenju enterijera kao svaka dobra gazdarica.

Biljke kao najlepši detalj enterijera

Možete naučiti mnogo o biljkama samo posmatrajući njihov izgled i dizajn. Ako naučite kako da ih pravilno negujete, možete napraviti čudo u svom stanu. Pogledajte koje sve vrste možete gajiti.

Kućne biljke

Biljke kao najlepši detalj enterijera

Kineska biljka novca

Pilea peperomioides, opšte poznata kao kineska biljka novca, ima tako osebujan izgled sa svojim okruglim listovima nalik na novčić i ravnim stabljikama – izgledaju predivno u kratkim saksijama kao na slici. Ove izdržljive biljke brzo rastu uz zalivanje jednom nedeljno (u zavisnosti od temperature u vašem domu) i srećno će uspevati u svetlim prostorima, ali im nije potrebna direktna sunčeva svetlost. Svakako može pomoći ako želite da pripremite kuću za novogodišnje praznike.

Biljka srebrnog dolara

Ako tražite biljke otporne na sušu, sukulenti poput Kserosicios danguii su fantastični, ali pomaže da se dobije kontejner sa dobrom drenažom poput ovih keramičkih i bambusovih sadnica. Kao i kada naučite trikove i savete za lako krečenje, tako možete i sa uzgajanjem cveća. Kserosicios su zapravo penjački sukulenti, pa budite spremni da ostavite malo prostora gde god da ih pokažete! Najbolje je mesto sa direktnim sunčevim zracima.

Biljka žada

Biljke žada (Crassula ovata) su posebno zanimljivi sukulenti zbog svoje jedinstvene strukture nalik na žbun što ga čini pogodnim za podrezivanje kao bonsai. Ove trikove možete koristiti i za uređenje dvorišta. A pod pravim uslovima, možda ćete videti čak i roze cvetove! Ove biljke mogu dobiti crvenu ili žućkastu nijansu sa previše sunčeve svetlosti, ali im je potrebno vrlo malo vode tokom leta, a još manje zimi.

Okalis

Okalis triangularis, ili lažna djetelina, je kućna biljka porijeklom iz Brazila, poznata po svojoj odvažnoj i živopisnoj boji koja može varirati od ljubičaste do grimizne. Uključena veza je samo za lukovice, ali bi trebalo da niknu u roku od nedelju dana i čak mogu da procvetaju u cvetove lavande u roku od 10 nedelja. Oni izgledaju sjajno u loncu svetle boje. Okalisu je potrebno više sati direktne sunčeve svetlosti svakog dana, tako da su savršeni i za sunčano mesto u bašti! Kao i mnoge kućne biljke, ova nije dobra za grickanje kućnih ljubimaca, pa uvek budite oprezni kada birate mesto za izlaganje.

ZZ biljka

Zamioculcas zamiifolia raste visoko i značajno da ostavi briljantan utisak u svakoj prostoriji. Lako se brine o njima, preferiraju jarko indirektno svetlo i male količine biljne hrane.

Niz bisera

Kakva jedinstvena sobna biljka! Gosti će sigurno komentarisati ljupkost vašeg prelepog Senecio rovleianus-a dok njegove delikatne vitice okruglih perli prelivaju njegovu sadilicu. Oni su odlični za kačenje ili previjanje preko postolja, po mogućnosti na mestu koje je samo van domašaja direktne sunčeve svetlosti. Posadite u rastresito tlo kaktusa i pazite da izbegnete prekomerno zalivanje za najbolje rezultate.

Tilandsia

Sukulenti iz porodice Tillandsia su neki od najlakših za negu – van povremenog zamagljivanja, oni će uzeti svu vodu koja im je potrebna direktno iz vlage u vazduhu. Još jedna prednost je nedostatak korenovog sistema, što olakšava stvaranje fascinantnih aranžmana poput hladnih sadnica za školjke morskog ježa iznad.

Biljka magarećeg repa

Sedum morganianum je čudesno jedinstven cvetajući sukulent koji je pogodan za jedinstvene sadnice kao što su gore navedene. Ove biljke uživaju u jakom direktnom svetlu, ali ne i u ekstremnoj toploti, i zahtevaju redovno zalivanje po toplom vremenu, ali previše zalivanja može da im naškodi tokom zimske faze mirovanja. Da li ste radoznali da saznate više o uzgoju i brizi o ovakvim sukulentima? Pojednostavljeni sukulenti je knjiga koja pokriva 100 sorti koje ne zahtevaju nisko održavanje, uključujući biljku magarećeg repa.

Kućne biljke

Kućne biljke se veoma lako održavaju

Kaktus zečinog uha

Čuven po svom ravnom granastom obliku i varljivom nejasnom izgledu, ali iritantnim bodljikavama, Opuntia microdasis izgleda prelepo, ali zaslužuje oprez tokom rukovanja. Ako tražite kaktus koji nije potreban za održavanje da biste poboljšali unutrašnjost sa temom pustinje, teško je pogrešiti sa ovim. Dajte ovim biljkama puno sunčeve svetlosti i vode kada se osuše – teško ih je pogrešiti. Razmislite o uparivanju sa kamenom, peščanom ili rustičnom sadnjom.

Aloe vera

Osim što je popularan sastojak u proizvodima za negu kože, biljke aloe takođe su izuzetno lake za održavanje čak i za početnike. Posadite ove izdržljive ukrasne biljke u zemlju kaktusa i stavite na svetlo mesto za najbolje rezultate. Takođe prave odlične poklone za prijatelje koji imaju problema sa drugim biljkama! Izgledaju sjajno u bilo kojoj vrsti kontejnera i unutar bilo koje vrste enterijera.

Pothos biljka

Epipremnum aureum je izuzetno popularna sobna biljka sa dobrim razlogom. Navodno, njegov drugi nadimak „đavolji bršljan“ potiče od njegove izdržljivosti i percepcije da ga je gotovo nemoguće ubiti. Vinova loza može da raste skoro nemoguće dugo, što ih čini odličnim izborom za vešanje sa visokih plafona. Razmislite o ovoj biljci ako vam treba nešto za uslove slabog ili indirektnog osvetljenja. Voda kada se osuši.

Srčani filodendron

Evo još jedne kućne biljke kao najlepši detalj enterijera koja je omiljena zbog svoje prave izdržljivosti. Philodendron hederaceum dobro funkcioniše kao viseća biljka ili možete dodati rešetku i uživati u njegovom potencijalu kao penjač. Izbegavajte puno sunca i držite zemlju veoma blago vlažnom da biste videli kako napreduje. Kada vaša biljka počne da postaje nezgrapna, možete razmnožavati reznice da biste ih poklonili prijateljima.

Kineski vodeni bambus

Dracaena sanderiana raste bez potrebe za zemljom – jednostavno stavite u vodu kao što bi bio rezani cvet. Možete čak dodati svoje omiljene rečne stene ili ukrasne školjke koje će odgovarati vašem dekoru! Složeni raspored na slici iznad osigurava da postanu jaki i visoki. Samo vodite računa da zamenite vodu svakih nekoliko nedelja, ali izbegavajte tretiranu vodu iz slavine ako je moguće. Ili, možete da pređete u mešavinu zemlje za saksiju koja dobro drenira za tradicionalnije iskustvo koje daju biljke kao najlepši detalj enterijera.

Zmajevo drvo

Kada su u pitanju kućne biljke nalik drvetu, teško je pronaći opcije za malo održavanja, ali Dracaena marginata je izuzetak od pravila. Često možete sačekati da se zemlja osuši da biste je zalili, tako da je odlična za kancelarije i udaljene uglove kuće koji možda neće dobiti mnogo pažnje od negovatelja. Jarka indirektna svetlost i konstantna temperatura pomoći će ovoj biljci da bude najjače. Pripremite se sa nekoliko veličina sadilica kako biste prilagodili njegov brzorastući korenov sistem.

Ljiljan mira

Ponekad se cvetajuće biljke pokazuju kao najizazovnije za oržavanje zdravlja, ali određeni ljiljani iz roda Spathiphillum (porodica mirnih ljiljana) su lakši. Ljiljani mira su biljke koje opraštaju, ali izgleda da najbolje rade na indirektnoj sunčevoj svetlosti sa pristupom senci. Sačekajte da zalivate biljku dok ne primetite da lišće malo pada za najbolje rezultate. Za ove biljke kao najlepši detalj enterijera je potrebna pouzdana drenaža. Razmislite o sadnji u jednostavnom loncu kako biste prelepom cveću zauzeli centralno mesto.

Biljka palma

Biljke su zdrave ali i veoma prijatne za oko

Švajcarska biljka sira

Naučno ime Monstera deliciosa se delimično odnosi na jestivo voće nalik ananasu koje ova prašumska biljka može da pruži – samo obavezno pročitajte kako pravilno sazreti plodove da biste izbegli iritaciju prilikom konzumiranja. Ove zapanjujuće biljke sa velikim listovima predstavljaju odličan komad i dodaju toplu, tropsku privlačnost svakom enterijeru. Ovo su samo neke biljke kao najlepši detalj enterijera.

Marko P.Biljke kao najlepši detalj enterijera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *