Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Trikovi i saveti za lakše krečenje

No comments

Moguće je postići lakše krečenje i bez mnogo muke i znanja. Profesionalni moleri znaju da je vreme novac, pa rutinski koriste poslovne tajne kako bi im pomogli da shvate kako da ofarbaju sobu brže, pametnije i urednije bez žrtvovanja kvaliteta ili skupih grešaka. Ako Vas zanima kako urediti i dizajnirati dom, pogledajte više tekstova na sajtu gazdarica.

Kako započeti lakše krečenje?

Da biste naneli savršeno glatku boju na zidove, plafone i stolariju, morate početi sa savršeno glatkom površinom. Jedan profesionalac nam je rekao da bi mu „brusilica“ bila prikladnija titula posla nego „moler“, pošto toliko vremena provodi gurajući brusni papir.

Boje i četke

Uz više vrsta boja i četki će Vam biti lakše krečenje

Kako izgleda brusni papir?

Možda i ne spada u kućna pomagala koja olakšavaju život, ali brus papir je koristan kada počne krečenje. Brušenje odgovarajućim abrazivnim papirom pomaže da se izravnaju zakrpe za farbanje i spojeve za gipsane zidove, izravnaju grebeni oko rupa za nokte i popravke se neupadljivo uklope u okolnu površinu. Brušenje takođe uklanja neravnine i hrapave tačke na farbanim drvenim ukrasima, kao što su lajsne za podnožje i kućišta prozora i vrata. A hrapavost sjajno obojene površine finim brusnim papirom omogućava da se novi sloj lakiranja lakše prijanja.

Koristite molersku traku

Molerska traka je neizostavan deo svakog farbanja, posebno kada se maskira drvena obloga. Ali ništa nije obeshrabrujuće od guljenja trake samo da bi se otkrilo da je boja procurila kroz traku i da je prošla po celom delu. Da biste izbegli bol u vratu sa struganjem pogrešne boje, uradite temeljan posao lepljenja trake na oblogu pre nego što počnete da farbate. A možda Vam bude od koristi i da pogledate kako treba da izgleda i uređenje dvorišta. 

  • Nanesite traku na drvenu oblogu, a zatim pređite nožem za kit preko trake da biste je čvrsto pritisnuli za dobro zaptivanje.
  • Ako želite da postignete lakše krečenje, imajte u vidu da traka za maskiranje ostavlja za sobom lepljivi talog koji je teško očistiti.
  • Molerska traka može da stoji danima (neke vrste i do dve nedelje) i da se i dalje čisto odlepi.

Zaštita je veoma važna

Nakon što pogledate kreativne savete za kućnu biblioteku, možda poželite da okrečite sobu i pripremite za svoje police. Kada farbate sobu, nemojte se truditi da izvučete sav nameštaj iz sobe. Umesto toga, gurnite sav nameštaj u sredinu sobe, a zatim ga prekrijte plastičnim pločama koje su zalepljene na dnu. Ovo će zaštititi nameštaj od kapanja boje i prskanja, kao i od prašine od brušenja.

Koristite podlogu

Pre nego što profesionalci ofarbaju zidove, popunjavaju rupe i krpe pukotine mešavinom za spojeve. Ali ako farbate direktno preko zakrpljenih područja, jedinjenje će isisati vlagu iz boje, dajući joj ravan, dosadan izgled – problem koji se zove „blikovanje“. I ta mesta će izgledati primetno drugačije od ostatka zida. Da biste izbegli da se zakrpljena područja vide kroz gotov završni sloj boje, važno je prvo premazati zidove.

Boje za zidove

Podloga za zidove ne mora biti bela

Podloga ne mora biti bela

Međutim, umesto da koristite beli prajmer direktno iz konzerve, profesionalci toniraju prajmer sa malo sive boje ili bojom završne boje. Zatamnjeni prajmer bolje prikriva zakrpljene delove i prikriva staru boju boje. Kao rezultat toga, završni sloj boje će biti življi i može zahtevati manje slojeva. Ovo je posebno tačno kada farbate preko boja kao što su crvena ili narandžasta, što može zahtevati tri ili više završnih premaza ako prvo ne nanesete tonirani prajmer. Podloga će Vam svakako olakšati pa ćete postići lakše krečenje.

Marko P.Trikovi i saveti za lakše krečenje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *