Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Uređenje dvorišta – saveti profesionalaca

No comments

Ako ste sanjali da poboljšate svoj pejzaž, vreme je da uređenje dvorišta postane stvarnost. Međutim, pre nego što to uradite, moraćete da pravilno planirate. Bilo da ste zaljubljenik u „uradi sam“ zelene boje ili ljubitelj bašte koji planira troškove profesionalnog dizajna pejzaža, evo nekoliko saveta koje treba razmotriti pre nego što uđete u prljavštinu.Pravilno istraživanje i priprema jedan je od onih saveta za uređenje pejzaža koji se ne mogu preceniti. Različite biljke imaju različite potrebe za sunčevom svetlošću, klimom i đubrenjem. Da ne spominjemo da cene pokrivaju širok opseg, tako da ćete morati da planirate unapred i odredite prioritete ako imate budžet. Za više saveta o uređenju doma pogledajte sajt gazdarica.

Planirajte pre nego što posadite

Svaka dobra ideja za uređenje počinje sa planom. Uzmite svesku i napravite listu biljaka i gde želite da idu. Ako ste novi u dizajnu pejzaža, počnite sa fokusom i radite napolju. Dok planirate, istražite zahteve za razmakom da biste znali koliko ih posaditi bez prenatrpanosti. Ako dodajete drveće ili žbunje, vodite računa o njihovom rastu u punoj veličini i budite sigurni da imate prostora za smeštaj. Sigurno da tu možete pronaći i neka kućna pomagala koja olakšavaju život. 

Bašta

Uređenje dvorišta zahteva rad i znanje

Uključite autohtone biljke

Dodavanje autohtonih biljaka vašem pejzažnom dizajnu pomoći će vam da stvorite prekrasan vanjski prostor koji nije potreban za održavanje. Pošto ove biljke uspevaju u vašoj prirodnoj klimi, one će stvoriti zdrava i jaka punila uz minimalno održavanje. Možda je dobro da u unutrašnjosti doma uredite i kućnu biblioteku. 

Razmislite o „uradi sam“ održavanju ili kompletnom uređenju pejzaža

Osim ako se ne radujete sunčanoj sezoni u potpunosti provedenoj u svom dvorištu, realno razmotrite potrebe održavanja vašeg pejzaža pre nego što se posvetite. Žive ograde i žbunje će trebati podrezivanje, dok određeno cveće i povrće mogu biti prilično potrebni. Jeste li čuli? Tapete su ponovo u modi, uvrstite ih u svoj plan uređenja.

Kako odabrati najbolje doba godine da ponovo uredite svoj pejzaž

Dajte prioritet kvalitetu zemljišta za prelepe rezultate uređenja. Zdrave biljke potiču iz zdravog tla, pa se pobrinite da obezbedite čvrstu osnovu za svoj pejzaž. Plaćanje prljavštine nije najzabavniji način da potrošite svoj novac, ali je investicija koja će pomoći vašim baštama da cvetaju. Potražite baštensko zemljište bogato hranljivim materijama ili pripremite sopstveni kompost da biste svojim biljkama pružili zdrav početak sezone. Dopunite malčom kako biste zadržali vlagu, blokirali korov i dodajte više hranljivih materija zemlji.

Ne stavljajte previše zaliha u simetriju

Određeni nivo simetrije može pružiti osećaj kohezivnosti, ali postavljanje savršeno simetričnog plana može biti ozbiljno ograničavajuće. Zamene za boju ili za druge biljke koje dele slične karakteristike mogu sprečiti da cvetne gredice postanu ugušene i svakodnevne. Obrasci su važni, ali raznolikost je začin života.

Izbegavajte prekomerno đubrenje

Đubriva su puna hranljivih sastojaka, ali prevelika doza će učiniti više štete nego koristi. Ovo uzrokuje sagorevanje đubriva, stanje koje dolazi od nezdravog porasta nivoa soli i azota u zemljištu. Nažalost, ovo opterećuje biljku i često je ubija. Primetićete smeđe ili žute mrtve mrlje, a ponekad i belu koru koja se formira od viška soli. Možda ćete i dalje moći da sačuvate biljku ako nije otišla predaleko – međutim, biće potrebno mnogo vremena pre nego što se biljka vrati svojoj nekadašnjoj slavi.

Ne radi sam više nego što možeš

U duhu štedljivosti, lako je postati preambiciozan sa svojim „uradi sam“ projektima. Pre nego što napunite kolica drvećem, žbunjem i cvećem u vašem lokalnom baštenskom centru, razmislite da li ćete moći sve sami da iskopate i posadite. Ako ne, dogovorite prijatelja za baštu ili kontaktirajte kompaniju za uređenje pejzaža da vam pomogne da svoju viziju ostvarite.

Staza

Pored cveća, dvorište treba da ima lepu stazu

Ostanite organizovani

Postoji toliko mnogo varijabli u pejzažnom uređenju uradi sam, kao što su budžet, veštine, klima u vašem regionu, vaš lični ukus dizajna, kako ćete koristiti svoje dvorište, itd., ali postoje određeni koraci koje možete preduzeti koji su toliko zvučni da se spremno sugerišu kao odgovori na ovo pitanje.

Kamate tokom cele godine

Evo saveta koji ne možete propustiti za ulepšavanje vašeg dvorišta: uverite se da pružate nešto zanimljivo u svakom od četiri godišnja doba. Uređenje pejzaža uradi sam za četiri godišnja doba počinje sa dobro istraženim planom selekcije biljaka. Cilj je da cvetaju drveće i/ili žbunje tokom proleća i leta, jesenje lišće u jesen i dobra struktura zimi. Ovaj članak opisuje kako postići taj cilj.

Položite svoje cvetne krevete

Postavite svoje cvetne ivice u tri reda: zadnji red (po mogućnosti okrenut ka severu) sa najvišim biljkama, srednji red sa sledećim najvišim i prednji red sastavljen od vaših najnižih biljaka. Koristite ponavljanje, kako u krevetu za sadnju, tako i na drugim mestima u vašem dvorištu, da biste obezbedili jedinstvo.

Kreiranje kontinuiteta

Mnogi „uradi sam“ saveti za uređenje pejzaža se fokusiraju na listopadno drveće i žbunje, ali ne zaboravite na zimzelene i druge biljke koje su cenjene podjednako ili više zbog svog lišća kao i zbog svog cveća. Listopadni primerci pružaju više boje i raznolikosti, dok će zimzeleni obezbediti kontinuitet.

Godišnji dodatak u boji

Višegodišnje cveće je divno za vaše krevete, ali cveta samo toliko dugo. Možda će vam trajnice cvetati u krevetu u maju, a onda ništa do jula. Uključivanje jednogodišnjih biljaka u plan uređenja „uradi sam“ „popuniće praznine“, dajući vam neprekidnu boju u dvorištu. Pokušajte da koristite galerije slika da pronađete ideje za svoje šeme boja u pejzažnom dizajnu.

Uredite i prostor u dvorištu

Ne ograničavajte svoje „uradi sam“ uređenje na biljke. Uključite i dvorišne karakteristike. Poput zimzelena, oni pružaju strukturu zimi i mnogo više od toga. Zidovi i ograde predstavljaju suštinsku izjavu o dizajnu, jer uokviruju vašu imovinu. Kada se vozite po prirodi, možda ćete primetiti koliko „dovršenije“ izgledaju imanja sa ogradama. Palube i sjenice su druge važne karakteristike pejzaža. Terasa i palube omogućavaju prelaz iz zatvorenog u spoljašnjost.

Instalirajte karakteristike za vodu: Lakše je nego što mislite

Dobri pejzažni dizajni su usidreni fokusnim tačkama. Jedan od najtoplijih trendova je korišćenje vodenih karakteristika kao fokusnih tačaka. Ovo je jedan trend iza koga stoji „zvučno“ rezonovanje: karakteristike vode nisu samo vizuelno privlačne, već emituju umirujuće zvukove. Koristeći unapred formirane čvrste plastične obloge, izdržljive pumpe, fleksibilne cevi i jeftine fontane, takođe ih je mnogo lakše instalirati nego što mislite. Jednom kada eksperimentišete sa jezercima, možda ćete čak odlučiti da pređete na sledeći nivo: jednostavne vodopade.

Jezerca

U dvorištu možete staviti šta god želite, sve dok imate novca i vremena

Korišćenje forme i teksture

Cveće je sjajno, ali ne zaboravite na karakteristike grananja i lišća biljke. U pejzažnom dizajnu, različite forme i teksture su jedan od načina da se dvorište začini raznolikošću. Zimzeleni četinari, iako nemaju cveće, ipak imaju lišće koje nudi bezbroj različitih oblika i tekstura. Dok pregledate ove „uradi sam“ savete za uređenje prostora, otkrićete mnogo načina da poboljšate lepotu svog dvorišta.

Olakšajte svoj život sa dvorištem koje nije potrebno za održavanje

Možete pratiti sve gore navedene savete za uređenje pejzaža uradi sam i još uvek ne budete zadovoljni svojim dvorištem. Jer, osim što svom dvorištu dajete prijatan izgled, morate biti i razumni u planiranju njegovog održavanja. Lepo ili ne, zamerićete svom dvorištu ako vam zadaje previše posla. Osim ako vam ne smeta da trošite sate svakog vikenda na održavanje, planirajte svoj dizajn za nisko održavanje.

Koristite biljke otporne na sušu

Mnogi početnici u uređenju pejzaža „uradi sam“ počinju sa velikim nadama u proleće, da bi ih u leto pokvarili. Zašto? Zato što letnja vrućina uništava svu tu obećavajuću prolećnu živahnost iz njihovih biljaka! Odgovor? Umesto toga, izaberite biljke koje su tolerantne na sušu.

Baštenska staza

Pažljivo uparivanje vrsta cveća koje ćete uzgajati sa prostorom u kome će rasti je osnovna politika koju treba slediti u „uradi sam“ uređenju pejzaža. Zahteve za svetlo i tlo uvek treba uzeti u obzir pre nego što odlučite koje vrste cveća da kupite za svoje dvorište.

Marko P.Uređenje dvorišta – saveti profesionalaca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *