Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

10 stvari koje svaka kuća treba da ima

No comments

Sigurno je da i sami zamišljate kojih je to 10 stvari koje svaka kuća treba da ima. Volimo da razmišljamo izvan doslovnog značenja kuće kao skloništa. Za nas je mesto gde odmarate glavu i čuvate svoje stvari mnogo više od fizičke lokacije—to je nešto bliže stanju uma. Kao takvi, predmeti koji mu pripadaju trebalo bi da budu i zadovoljavajuće funkcionalni i da ih je zadovoljstvo gledati; takođe treba da budu stvari koje vremenom dobijaju smisao i donose sreću. Ako je vaša lista za kupovinu bila ograničena na osnove kada ste se poslednji put preselili (čitajte kauč, krevet, sto, tanjire) ili ste izgubili većinu svog ukrašavanja u jednom putovanju u IKEA-u, možda je vreme za kratak vodič o osnovnim stvarima. Zato smo sastavili ovu listu obaveznih stvari za koje nikada niste znali da vam trebaju. Dodajte ovo svom prebivalištu i živećete – i zabavljati se – sa stilom za kratko vreme. Ako ste već krenuli sa uređivanjem, pogledajte naš sajt gazdarica.

Kojih je to 10 stvari koje svaka kuća treba da ima

Ima mnogo razloga zašto bi trebalo da nabavite svojih 10 stvari koje svaka kuća treba da ima. Među njima su i one koje inače koristite, ali i one koje služe samo za ukras. Ipak, nemojte izbegavati ovakve stvari, jer i ukras je potreban svakom domu.

Umetničke slike

Jedno od 10 stvari koje svaka kuća treba da ima su umetnička dela

Umetnost koju volite

Sa proliferacijom onlajn izvora koji nude sjajnu umetnost po dobrim cenama i rastućim poslovanjem kompanija koje uokviruju bilo šta, zaista nema izgovora za gole zidove. Originalni radovi, lične fotografije, pa čak i suveniri kao što su podmetači ili razglednice mogu da žive u estetskoj harmoniji na zidu galerije i Vašeg doma. Dobra prilika da se odlučite da li je bolje farbanje ili zamena pločica. U umetnička dela svakako spadaju i stvari koje na prvi pogled ne deluju tako.

  • Možete nabaviti sjajne slike na šetalištima ili na nekom putovanju i to po veoma povoljnim cenama;
  • Od 10 stvari koje svaka kuća treba da ima dobro je nabaviti i one za koje mislimo da su samo ukras jer je ukras potreban našoj kući;
  • Možete i sami napraviti nešto u svojoj kući, poput slika ili skulptura, ili naučite da reciklirate.

Posteljina za goste

Imati gosta preko noći ne bi trebalo da znači izvlačenje vreće za spavanje iz ere letnjeg kampa. Sačuvajte dodatni set čaršava (poput ovih flanelskih ili običnih pamučnih) i dodatni peškir da nikada ne budete zatečeni kao domaćin. Ne zaboravite da na dno ormara stavite i poneki jastuk, jer i oni su potrebni Vašim gostima. U međuvremenu, pogledajte savete i prečice za efikasno prolećno čišćenje doma. 

Ulazni sto

Čini se kao nepotreban komad nameštaja, ali može imati i veoma zanimljivu svrhu. Može poslužiti kao stalak za činiju za ključeve, ali ga možete upotrebljavati i kao ukrasni detalj. Ne samo da služi kao fokusna tačka, već je foaje ili ulazni sto, funkcionalan pribor za poštu, ključeve i druge potrepštine koje ćete verovatno izgubiti. Držite činiju, poslužavnik ili kutiju na njoj da biste držali te predmete na jednom mestu.

Stoljnaci

Obično mislimo da je kupovina stoljnaka preterana i da time samo gubimo novac i natrpavamo bespotrebne stvari. Ipak, nemojte odmah odustati od stoljnjaka. Ima nečeg dekadentnog u sveže peglanim stoljnacima, ali uprkos onome što ste možda naučili za svečanim stolom svoje bake, oni ne moraju da se osećaju zagušljivo i preterano. Bonus: Mnogo su ekološki prihvatljiviji od papira, a čak ih i IKEA prodaje i ne koštaju mnogo.

Dodajte malo boje u prostor

Svaki prostor je privlačan zbog nameštaja i detalja, ali možete ih učiniti i još zabavnijim. Dodajte malo detalja i boja u prostor i tako ga načinite privlačnim. Imajte u vidu da su to samo detalji, pa nemojte previše insistirati na bojama.

Biljke

Osim što unose dodir prirode u zatvorenom prostoru, kućne biljke dodaju boju i teksturu domu, naročito u dnevnoj sobi. Još je bolje ako ih posadite u zanimljive saksije, pa ih onda pokazujete i kao neku vrstu umetničkih dela. Isto tako, mogu biti i veoma privlačne kao dodatak uglovima prostorija koje nisu previše natrpane nameštajem. U svakom slučaju, svakom prostoru daju malo duše i života, pored nameštaja. Ako ste kuvar, i oni mogu biti funkcionalni: posadite bosiljak, majčinu dušicu ili druge začine u lepe saksije za ličnu baštu sa začinskim biljem. Pogledajte i 7 vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor. 

Biljke

Sobno cveće uvek oplemenjuje prostor

Više izvora osvetljenja

Od posla do zabave do spavanja, radimo mnogo stvari u našim domovima u više doba dana, tako da je prikladno da nam na raspolaganju budu različite opcije osvetljenja. Jedan sistem iznad glave jednostavno neće to smanjiti; nauka čak tako kaže. Dodavanje najmanje jedne stone, podne ili stolne lampe u svaku oblast u vašem domu odmah će vam podići raspoloženje. Velika je važnost dnevnog svetla za zdravlje.

Stalak za kapute

Ulazak u vaš dom i bacanje kaputa na najbližu površinu prihvatljivo je samo u studentskoj sobi (a čak i tada je upitno). Bez obzira da li imate punu blatnjavu, samo deo hodnika, ili čak zadnji deo vrata, stalak za kapute ili neke lepe kuke će učiniti čuda za razbacivanje. I ovde možete biti kreativni. Kupite zanimljive kuke od metala, prikačite na komad drveta i već ste dobili dizajniran komad nameštaja. Isto tako, možete kupiti sjajne komade u radnjama koji su dizajnirani da privlače pažnju.

Polica za knjige

Nekada su se knjige kupovale kako bi popunile regale. Danas se situacija nešto promenila zbog Kindle čitača, ali je i dalje privlačno imati velike police sa knjigama. Bilo da se radi o ugrađenim policama, starinskom ormariću ili osnovnom modelu, svaki dom bi trebalo da ima šik police za čuvanje omiljenog štiva, kao i uokvirenih fotografija i drugih značajnih uspomena. Uz pravi stajling, praktično nema pravila kada je u pitanju šta je na vašoj polici, tako da su ovi komadi savršeno mesto za lični izraz.

Dom mora biti udoban

Ako ste se već odlučili da svoj dom učinite udobnijim, trebalo bi da dodate i nešto malo komfora i udobnosti. Ima mnogo načina da postignete i taj nivo uređenosti da Vam bude drago da se nakon posla vratite kući.

Raskošno bacanje prekrivača

Svi volimo da dremnemo na omiljenom kauču, a i da se onda prekrijemo prekrivačem kako nam ne bi bilo hladno. Ovaj prekrivač može biti i dekorativni detalj, koji će učiniti kauč privlačnim i modernim. Prebačeni preko kraja kreveta ili preko naslona sofe, dodaci dodaju vizuelni interes i udobnost. Oni takođe dolaze u svim bojama duge, tako da ćete sigurno pronaći onaj koji odgovara vašem stilu.

Stočić

Učinite dom i lepim i udobnim

Odgovarajuće čaše za vino

Kada prijatelj dođe sa flašom vina, ne bi trebalo da preturate po svakom ormariću i da nađete neusklađen niz. Investirajte u kvalitetan set, poput jednostavnih oblika iz malih radnji, i Vaša srećna igra će odmah biti nadograđena. Sigurno je da su čaše za vino jedna od 10 stvari koje svaka kuća treba da ima.

Marko P.10 stvari koje svaka kuća treba da ima

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *