Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Boje koje će osvežiti Vaše zidove

No comments

Boje koje će osvežiti Vaše zidove ne moraju biti ni svetle niti jarke. Dovoljno je da budu drugačije i da privlače pažnju, a takođe je važno i da se uklapaju sa Vašim nameštajem. Ako želite da Vaš prostor izgleda drugačije, najpre izaberite boje koje će biti u skladu sa Vašim navikama i potrebama, ali i posebno prilagođeni Vašem senzibilitetu. Za više saveta o uređenju prostora pogledajte sajt gazdarica.

Kutije sa bojama

Boje koje će osvežiti Vaše zidove uglavnom su one koje su jarke i privlače pažnju

Uobičajene boje koje će osvežiti Vaše zidove

Ima mnogo toga što možete uraditi u Vašoj kući da napravite svoj prostor privlačnim. Poslednjih godina izdvojile su se neke boje koje su privlačnije od ostalih. Upravo zbog toga bi bilo dobro da se dobro raspitate pre nego što obojite svoje zidove.

  • Ako želite da izaberete boje koje će osvežiti Vaše zidove držite se onih koje su neutralne jer se uklapaju uz sve;
  • Jarke boje mogu biti veoma interesantne ali ovde budite posebno obazrivi jer mogu da naprave šarenilo;
  • Poslednjih godina veoma su zanimljive kombinacije boja na jednom zidu ili ukrštenim zidovima;
  • Oni koji nisu sigurni u izbor boja uzimaju dizajnera za savet i pomoć koji im može pomoći kod pitanja kako ekonomično osvežiti životni prostor;
  • U svakom slučaju važna je promena pa i ako Vam se ne dopadne jer ćete moći ponovo da obojite zidove.

Žuta

Dokazano je da žuta boja deluje veoma pozitivno na zdravlje. Pored toga što je veoma jaka i podseća na Sunce, ona ima i dobar uticaj i na sam prostor. Zbog svoje vedrine i jačine ona povećava prostor i čini ga prijatnijim i veselijim. Posebno se ističe u prolećnim danima, kada je dovoljno samo obojiti zidove i uneti Sunce u prostor. Ima mnogo vrsta ove boje, pa birajte onu nijansu koja Vam odgovara. Dajte sebi priliku i da rizikujete i budete smeli u izboru nijanse. Onda se možete posvetiti i pravljenju teretane kod kuće. 

Ugalj

Deluje kao previše tamna i negativna boja za Vaš prostor, ali pokazalo se da nije tako loša kako Vam se čini. Posebno ako odaberete nijansu sa malo ljubičaste. Ona jeste tamna i na prvi pogled će biti malo iznenađujuća. Ipak, kada se naviknete na nju, videćete da je prostor zahvaljujući ovoj boji elegantniji i ozbiljniji. Naravno, možete dodati i neke detalje u beloj boji, uokviriti prozore ili vrata ili jednostavno dodati belu liniju na vrhu zida, tik ispod tavanice. Ipak, sigurno da ovu boju nećete koristiti za dekoraciju dečije sobe. 

Svetlo zelena

Možda izgleda kao malo dosadna boja, jer je zaista česta u izboru boja za prostore. Ipak i ovde ima mnogo nijansi koje mogu biti veoma privlačne. Budući da je svetlo zelena istovremeno i slična pastelnoj zelenoj (a možete i izabrati baš tu nijansu), onda će Vam sigurno biti veoma prijatna za Vaš prostor. Takođe, možete i ovde rizikovati pa odabrati boju koja je nešto svetlija i jarka, pa onda istaći ono što može da bude veoma prijatan utisak u prostoru.

Breskva

I ovo je veoma popularna boja i često je možemo videti čak i poslovnim prostorima. Lako se uklapa u svaki prostor, a i lako je uklopiti i nameštaj uz to. Može dugo ostati na zidovima jer se ne prlja mnogo i svakako je veoma privlačna jer ne odudara od ostatka prostora. Ova boja i nije previše jarka, zbog čega Vam neće delovati upadljivo. Ipak, sve ovo je tek samo neki od razloga zbog kojih se mnogi odlučuju za ovu boju.

Možete obojiti i jedan zid

Mada deluje kao čudna ideja, ali moguće je i da obojite samo jedan zid, obično čelni i tako ukrasite svoj prostor. Činjenica je da ne morate da okrečite sve zidove u stanu kako biste dobili jedinstven izgled, već je dovoljno da to bude samo jedan ali upečatljiv.

Šarene boje

Možete kombinovati i više boja na jednom zidu

Jako zelena

Zelena boja jeste veoma privlačna i sigurno je da ima mnogo onih koji je imaju na zidovima, ali sada govorimo o jarko zelenoj boji. Zbog toga što je veoma jarka obično se stavlja na jedan zid, a sama boja zahteva i poseban način kombinovanja. Vodite računa da nameštaj bude u kontrasnoj boji i da bude dovoljno neupadljiv kako bi istakao lepotu zida.

Crvena

Jarko crveni zid moguće je podneti samo ako je u ovu boju obojen jedan zid. U suprotnom cela soba će biti u vrištećim tonovima koje nećete moći da podnesete. Ako baš volite ovu boju i dopada Vam se kako izgleda na zidu, obojite dva suprotna zida, dok ostala dva bi trebalo obojiti u neku neutralniju boju. U svakom slučaju, preporuka je da izbegavate da u crvenu bojite zidove u kuhinji jer crvena pojačava apetit.

Svetlo ljubičasta

Ljubičasta boja je uvek privlačna, ali samo za one koji su zaista zaljubljeni u nju. Iako svetla nijansa može delovati privlačno i podnošljivo, daleko je lepša ako je samo jedan zid obojen u nju. U ovom slučaju to može biti čeoni zid iza televizora, dok će ostali biti u neutralnim bojama. Slobodno možete kombinovati sa belom, ali vodite računa da nameštaj ne odudara previše od nje.

Bela

Ako već bojimo zidove, onda bi trebalo da to budu boje a ne bela. Ipak i bela boja može biti podjednako privlačna i atraktivna. Ako je kombinujete sa nameštajem jarkih boja i zavesama ona može biti veoma interesantna. Jedino što smeta je što se svaka fleka vidi, a i može delovati previše prazno. Zbog toga je preporuka da detalji budu što je moguće upadljivi, jer ćete inače dobiti izgled sterilne hirurške sale.

Kombinacija boja može biti interesantna

Za one koji žele da isprobaju nešto novo može se napraviti nova kombinacija boja tako da one budu privlačne. Posebno je važno da to budu boje koje se slažu ali i daju sasvim nov utisak.

Plava i senf

Ove dve boje istakle su se u poslednje vreme kao veoma dopadljive i privlačne. Iz nekog razloga njih dve slažu se na zidovima, ali i to može biti posebno atraktivno. Recimo, ne morate da kombinujete suprotne zidove, već možete da pravite geometrijske šare na zidovima. Dobro je i da kombinujete ćoškove obojene u jednoj boji sa celinom u drugoj.

Svetlo plava

Svetlo plava boja se veoma lepo kombinuje sa drugim bojama

Svetlo plava i siva

U ovome već morate biti obazriviji jer ove dve boje mogu da se doslovno stope jedna uz drugu. Sa druge strane, nemojte i da uzimate previše tamne boje jer će doslovno progutati prostor. Plava bi trebalo da bude svetle boje, poput neba, dok je siva boje betona. Ovo su boje koje će osvežiti Vaše zidove ali i doneti potpuno novu dimenziju u Vaš prostor. Važno je da imate dovoljno prostora i za nameštaj i da on ne odudara od boja zidova.

Marko P.Boje koje će osvežiti Vaše zidove

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *