Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

7 vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor

No comments

Postoji mnogo vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor. Neke od njih su veoma popularne i možete ih pronaći u svakoj cvećari dok su druge veoma retke. Ako naučite da brinete o njima neće Vam biti teško da ih zauvek smestite u svoju sobu. Prava gazdarica bi trebalo da zna da neke od njih mogu da donesu novac.

Sobne biljke

Postoji mnogo vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor

7 vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor

Iako ima mnogo više vrsta sobnih biljaka, neke od njih su popularnije i jednostavnije za održavanje. Zbog toga se mnogi trude da ih nabave i time ulepšaju svoj ambijent.

  • Biljke se stavljaju u prostor najpre da bi ga ulepšale zbog čega bi trebalo da birate one koje Vam se dopadaju;
  • Neke od njih su otrovne, što može biti posebno opasno za ljubimce i decu – pogledajte i vodič za dekoraciju dečije sobe;
  • Nemojte brinuti ako mislite da ne umete da brinete o njima, većina i nije mnogo zahtevna.

Pilea

Iako važi za biljku kojoj prija samo topla klima, pileu je veoma lako čuvati u stanu. Ne voli direktno Sunce ali voli svetla i topla mesta. Raste do pola metra i liči na žbun. Okrugli listovi grade rozetu, zbog čega liči na pravi mali žbun. Nije mnogo teška za održavanje, voli redovno zalivanje, ali ne preterano, pogotovo ne preko zime. Ako izbegavate direktno svetlo i održavate zemlju suvom nećete imati problema. Zbog toga je možda pametno da pogledate vodič za renoviranje kuhinje i kako da postavite prozor zbog svetla. Ova biljka je veoma privlačna i atraktivna i ne zauzima veliki prostor.

Spatifulum

Ako ste razmišljali da li je pametno opremanje celog stana u Ikei, onda možda i razmislite o novim biljkama. Ova biljka je veoma lepa i zaista oplemenjuje prostor. Zbog prelepih belih cvetova vole je svi koji vole sobne biljke. Višegodišnja je biljka, a znalci tvrde da i prečišćava vazduh. Zovu je još i mesečev cvet ali i devojačka sreća, zbog verovanja da donosi sreću. Neki tvrde da su se mnoge mlade dame udale zahvaljujući ovoj biljci ili su barem našli ljubav svog života. Ipak, njena najveća korist je lepota kojom zaista oplemenjuje prostor. Nije zahtevna za održavanje, pa je mogu čuvati i oni koji nemaju baš mnogo iskustva u tome.

Dracena

Teško da ima nekoga ko nije makar jednom video ovu biljku. Neki je nazivaju i palmom jer svojim oblikom podseća na nju, a i može mnogo da naraste. U proseku može da dostigne visinu od oko 10 cm godišnje, a može da živi više godina. Najlepši su njeni špicasti listovi i karakteristično drvenasto stablo. Morate joj dati mnogo svetlosti ali nikako direktne ali najbolje je što ne traži mnogo zalivanja pa je mogu negovati i oni koji to često zaboravljaju. Najviše joj prija veća vlažnost vazduha.

Difenbahija

I ovo je jedna od biljaka koje često možemo videti u domovima i kancelarijama, jer je veoma lepa i može narasti veoma visoko. Ima karakteristične velike zelene listove sa belim delom u sredini i meko stablo. Voli tople prostorije, ali i veću vlažnost vazduha, zbog čega je ne treba mnogo zalivati. Takođe, ugine kada je temperatura ispod 10 stepeni jer joj listovi propadnu i biljka istruli. Jedina poteškoća je što se mora presađivati jednom godišnje, a trebalo bi je i prihranjivati kada počnu da rastu mladi listovi u proleće.

Zamija

Ovo je biljka koja traži malo više pažnje i znanja ali ako joj pružite uslove koji joj odgovaraju može da naraste i veoma visoko. Ima karakteristične zeljaste listove svetlo zelene boje. I ona ne voli direktno svetlo ali dobra vest je i da može opstati i u senovitim sobama. Ne morate je mnogo zalivati, a posebno ne voli preterano zalivanje zimi. Ipak, vredi je čuvati jer važi za biljku koja donosi novac, pa zaista možete očekivati dobit ako je dobro negujete.

Sobna biljka

Mnoge biljke traže veoma malo truda

Kalateja

Za one koji vole manje i žbunaste biljke ova biljka je najbolji izbor. Ima karakteristične zelene listove sa belim prugama i važi za tropsku biljku. To znači da voli tople prostorije i dosta svetla ali kao kod svake druge biljke, direktno svetlo je može ubiti. Trebalo bi da je svake treće godine presadite i razdelite, kako biste dobijali mlade. U suprotnom ume da se gusto razmnoži i onda ugine. Takođe, izbegavajte promaju ali i grejna tela, idealna temperatura je oko 19 stepeni. Može i da cveta i tada daje veoma lepe cvetove.

Pahira

Još jedna biljka za koju se veruje da donosi novac kući u kojoj je neguju. Čak i ako to nije istina sigurno je da je samo njeno prisustvo veoma privlačno za ljude koji žive uz nju. Često je možete videti i u formi bonsai drveta, jer je veoma dekorativna. Pahira zaista i izgleda kao neko malo drvo, sa špicastim listovima i drvenastim stablom. Ni ona ne traži neku specijalnu negu i obično je možete čuvati i negovati bez mnogo muke. Daje i plodove koji liče na orah a ukus im je sličan kikirikiju. Voli svetla mesta i dosta vlage.

Postoje i neke opasnosti

Iako su biljke pre svega korisne, neke od njih mogu biti opasne. Zbog toga se dobro raspitajte o biljkama i kako ih održavati.

Prečišćavaju vazduh

Čuvanje biljaka nema samo estetski efekat. I sami znate da svaka biljka prerađuje ugljen dioksid i tako može učiniti da Vaš prostor bude svežiji i zdraviji. Ono što je najvažnije je da nisu sve biljke podjednako vredne u tom pogledu. Neke od njih mogu da zaista učine čudo čak i u zadimljenim prostorijama u kojima žive pušači. Sa druge strane, preko noći biljke stvaraju ugljen dioksid, pa ih nemojte držati u spavaćoj sobi. Ako želite da gajite biljke zbog ovoga, najpre pogledajte koje se preporučuju.

Ljubimci

Situacija je nešto složenija ako imate kućne ljubimce. Oni i ne vole baš cveće i sobne biljke pa se može dogoditi da ih polome ili grickaju listove. Neke biljke su i otrovne za njih pa morate biti posebno obazrivi. Vodite računa da svaka od ovih biljaka mora biti posebno zaštićena od bilo kakvog oštećenja, jer se neće oporaviti ako do toga dođe.

Koje su prednosti čuvanja biljaka

I sami znate da su biljke lepe ali izgleda da su i više od toga. Prema nekim verovanjima one mogu da donesu novac i brojne druge koristi.

Pahira

Neke biljke prema verovanju donose novac

Feng šui

Kao što ste mogli videti, neke biljke su poznatije po svojim „magijskim“ svojstvima nego lepoti. Neke od njih važe za biljke koje donose sreću, novac, ljubav ili čak prinovu. Za neke biljke se tvrdi da se moraju staviti na posebno mesto u kući kako bi pokazale svoje najbolje efekte. Kako god, postoji mnogo vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor.

Marko P.7 vrsta sobnih biljaka koje će Vam ulepšati životni prostor

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *