Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Uradi sam – kreativne ideje za uređenje životnog prostora

No comments

Kreativne ideje za uređenje prostora možete pronaći svuda. Počev od interneta, pa do časopisa, možete naučiti mnogo toga kako srediti prostor i napraviti ga zanimljivijim. Zbog toga je bolje da krenete u istraživanje, jer što više naučite, bolje ćete srediti svoj stan. Za više saveta oko sređivanja prostora pogledajte sajt gazdarica.

Majstor prepravlja pod

Uradi sam – kreativne ideje za uređenje životnog prostora

Kreativne ideje za uređenje životnog prostora polaze od renoviranja

Ako već želite da promenite svoj prostor, krenite od toga kako na najbolji i najjeftiniji način renovirate stan. Nekada je potrebno i malo novca za veće renoviranje, ali ćete svakako rezultate gledati godinama sa uživanjem.

  • Kada sređujete prostor, uvek je bolje da krenete od praktičnih stvari koje svako može da uradi – a da ujedno i nisu skupe;
  • Mnogi bi želeli da prostor urede jeftino, što i ne mora uvek da bude loše jer na taj način postajete kreativniji;
  • Ako već uređujete prostor sami, birajte one metode i tehnike koje su lake jer sigurno nećete imati ni vremena ni alata za više;
  • Svi bi želeli da se renoviranje završi bez mnogo truda i biće Vam drago da znate da to i ne mora biti nemoguće – jer teško je izaći na kraj sa majstorima;
  • Poslednjih godina kreativne ideje za uređenje prostora obuhvataju i reciklažu postojećeg nameštaja i predmeta koje imate u domu ili bacate.

Boje za zidove

Korišćenje raznovrsnih boja za zidove uvek oplemenjuje prostor i čini ga drugačijim. Bojenje u jarke boje je jedan od trikova da Vaša soba izgleda veće nego što jeste. Neki čak smatraju da se korišćenjem boja može i vizuelno povećati prostor. Ako naučite da se igrate sa bojama i dezenima, možete napraviti prilično originalni prostor u svom domu. Dobra strana ove metode je da možete i sami krečiti jer su boje danas jednostavne za upotrebu uz dostupan alat.

Pregradite sobu

Ako želite da nešto promenite u svom domu onda krenite od rasporeda prostorija i samog prostora. Nije teško zamisliti koliko ćete uštedeti na prostoru kada smanjite sobe, ali i dodate jednu novu. Ne samo da na taj način možete i dobiti prostor za eventualnog novog člana porodice ili sobu za rad, već dobijate i potpuno novi koncept stana. Pregrađivanje sobe je veoma lako i ne zahteva mnogo novca. Ovo je i jedan od načina da od jedne sobe napravite dve manje. 

Kupatilo i kuhinja

Mada važe za prostorije koje koristimo najviše, nekako najmanje truda i novca ulažemo u ove dve prostorije. Pre svega, one se najviše i prljaju, a imaju i instalacije koje su veoma rizične. Stručnjaci savetuju da kada renovirate prostor, najpre ispitate kakvo je stanje ovih prostorija. Ne samo da ćete promeniti i sam izgled, već ćete mnogo toga uraditi i za svoje zdravlje i raspoloženje. Ako renovirate kupatilo pogledajte najnovije trendove.

Kuhinja

Jedan od najvažnijih delova kuće je kuhinja

Novi tepisi i prekrivači

Uređenje i renoviranje prostora ne mora biti skupo. Dovoljno je promeniti samo neke detalje i već ste u sasvim drugom prostoru. Nekada je promena tepiha, lustera i zavesa dovoljna da potpuno promenite koncept stanovanja. U mnogim situacijama je potrebno da unesete svežinu boja, dok nekada možete uneti i praktičnije detalje za održavanje. U svakom slučaju, ovo ne mora biti skupa investicija kao kod krečenja i pregrađivanja.

Prostor za rad i knjigu

Ako radite od kuće ili morate da imate kućnu kancelariju, sigurno ste i sami svesni koliko je potrebno da ovaj prostor bude kreativan. Takođe, morate imati u vidu da ćete u ovom prostoru provoditi mnogo vremena, zbog čega je potrebno da on bude veoma dobar kutak za svakodnevni rad. Sa druge strane, ako volite da čitate, svakako ćete morati da napravite prostor u kome ćete moći da se opustite a da imate dobro svetlo. Poželjno je da to bude pored prozora ili lampe. Tako ćete uočiti pozitivan efekat čitanja na zdravlje.

Manje investicije takođe mogu biti korisne

Čak i ako nemate mnogo novca za velike investicije, možete promeniti prostor za veoma malo novca. Dovoljno je da promenite neki detalj i već imate sve što Vam treba kako bi prostor izgledao drugačije.

Police

Sa jedne strane, ovo je i veoma praktično rešenje za svaki prostor. Imaćete više prostora za sve sitnice i stvari koje imate u kući a koje samo zauzimaju prostor. Iskoristite ovu priliku i napravite kreativne i interesantne police, jer ćete tako imati i dobar dizajn u stanu. Naravno, one imaju i dobru namenu, ali i mogu biti opasne ako se stave na pogrešno mesto ili se ne pričvrste dobro.

Svoja umetnička dela

Deluje nemoguće, ali jeste moguće da napravite i svoja umetnička dela koja ćete staviti na zid. Ona ne moraju da budu posebno umetnički oblikovana, ali mogu biti veoma kreativna. Na internetu ćete pronaći mnogo saveta kako uz samo malo boja možete napraviti neverovatne crteže. Možete naučiti i da reciklirate, što je takođe jedna od novih metoda ukrašavanja prostora.

Renovirajte nameštaj

Svima nam u jednom trenutku dosade stare stolice, kreveti i fotelje, ali nije uvek moguće kupiti novo. I ne samo to, morate imati i prostor za odlaganje starog nameštaja, koji je možda još uvek u upotrebi. Zbog toga poslednjih godina se sve više pažnje polaže na reciklažu starog nameštaja, koji može dobiti veoma zanimljiv nov izgled. Zato, presvucite kauč i fotelje, prefarbajte ili prelakirajte staru komodu. Dobićete potpuno nov nameštaj u domu, a nećete uložiti mnogo truda.

Poslušajte savete stručnjaka

Ako već niste sigurni šta sve može da krene naopako, onda se bar oslonite na savete koje stručnjaci imaju za Vas. Neki od njih veoma su korisni.

Više svetla

Uvek je bolje u prostor pustiti više svetla, po mogućstvu prirodnog. Kako to nije uvek moguće, onda možete makar povećati lažno svetlo. Obično to znači kupovinu novih lampi i lustera, ali može biti i veoma zanimljiv dizajn i raspored svetala u prostoriji. U današnje vreme možete upotrebljavati i razne lampe na plafonu, zidovima, poput spuštenih plafonjera i sličnih stvari. Sve to čini da prostor zaista možete ukrasiti i osvetliti na više načina.

Dnevna soba sa majstorima

Naoružajte se strpljenjem pre svakog renoviranja

Više biljaka

Konačno, ako želite da Vam prostor bude lepši i prirodniji, jednostavno dodajte više biljaka i prirode. Uvek je bolje da prostor ima dodatke koji ga čine privlačnijim, a biljke ga čine i zdravijim. Vodite računa da to budu biljke koje možete održavati i koje neće biti štetne po Vas ili ljubimce. Ako Vas zanimaju kreativne ideje za uređenje životnog prostora, krenite od nekoliko jednostavnih biljaka. Svakako da ćete imati mnogo prilika i da menjate i dokupljujete biljke kasnije.

Marko P.Uradi sam – kreativne ideje za uređenje životnog prostora

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *