Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Najlepše boje za zidove i njihovi efekti

No comments

Birajte najlepše boje za zidove tako što ćete pitati stručnjake i konsultovati časopise i internet. Zahvaljujući novim trendovima, boje se sve lakše nanose i nije teško i biti sam svoj majstor. Zbog toga je i lakše napraviti grešku i ispraviti ako nam se ne sviđa šta smo dobili. Za više saveta pogledajte sajt gazdarica.

Boje

Najlepše boje za zidove su one koje Vam prijaju

Estetika je veoma važna

Najveći razlog zbog koga uopšte i menjamo boje na zidovima je što želimo da ulepšamo prostor. U ovom slučaju to možete uraditi veoma lako.

  • Boje utiču na psihu, to je već dokazano mnogo puta, pa iskoristite ovaj metod da ulepšate prostor ali ga i učinite prijatnim za dušu;
  • U svemu je važno da ispunite i svoju estetsku potrebu, što je dobar razlog da birate pomalo neobične boje ali ih uklapate sa svojim prostorom;
  • Najlepše boje za zidove su one koje uvećavaju prostor i u tome ima mnogo lakih načina – možda Vam pomogne opremanje celog stana u Ikei;
  • Kada govorimo o estetskoj funkciji, boje su tu da se uklope i sa nameštajem i tepisima, jer u suprotnom mogu biti veoma neugodne;
  • Igrajte se sa bojama i slobodno probajte i neku jarku jer ćete svakako biti drugačiji i lepši.

Tamna boja nije tako strašna

Mada nam deluje kao ne baš pametno rešenje, tamna boja od plafona do poda je veoma popularna. Možete videti i na televiziji da se sve češće zidovi boje na ovaj način. Šta više, često se dnevne sobe boje tako da cele budu poput neke kutije obojene u tamno zeleno ili bordo. To baš i nije jedan od trikova da Vaša dnevna soba izgleda veća. Iako nam se čini sumornim, ova boja može se „razbiti“ dobrim ukrasima, a da prostor opet ne bude previše mračan i depresivan.

Čeoni zid

Ako želite da ulepšate prostor i učinite ga drugačijim, najpre je važno da ulepšate čeoni zid. Potpuno je svejedno koji je to zid, odredite sami šta je centar sobe. Kada to uradite, ovaj zid odvojte posebnom bojom ili ukrasima od ostatka sobe. Ovde se takođe nalazi i centar sobe što znači da tu stavite sto ili krevet, kako bi ostatak sobe prilagođavali tome.

Dodajte ukrase

Kako god obojili zidove, uvek ćete rizikovati da Vam soba izgleda monotono, pogotovo ako koristite jednu boju zidova. Čak i kada je u pitanju svetla boja, ona će biti monotona ako je jednolična. Stručnjaci savetuju da koristite ukrase i detalje i tako promenite dosadni deo. Ovi detalji mogu biti razni ukrasi ali i umetničke slike i Vaše fotografije. Dobar detalj čine i police za knjige ili ukrase. Ako i renovirate kupatilo pogledajte najnovije trendove.

Šareni pod

U ovom slučaju nećete ukrašavati zidove, ali svakako ćete istaći njihovu lepotu. Ako koristite jednoličnu boju, onda ćete svakako morati da dodate nešto što će promeniti tu jednoličnost i ukrasiti sve. U poslednje vreme podovi se prave od raznih materijala i boja, kombinovanjem pločica u različitim dezenima i zaista mogu biti veoma privlačne. Takođe, možete ukrasiti podove i posebnim vrstama laminata i parketa, odnosno, podom od punog drveta.

Najlepše boje su one koje i uvećavaju prostor

Možete se igrati bojama iz više razloga a to ne mora da bude samo estetika. Dobra kombinacija boja svakako uvećava prostor i čini ga komfornijim.

Boje za zidove

Boje mogu imati i praktičnu ulogu

Ugao u jarkoj boji

Ako već želite da promenite jednolične zidove, onda ukrasite samo neki njihov deo. Jedan od načina je da naglasite ugao sobe. Obično se to čini u vidu geometrijskih tela, poput kvadrata ili trougla. Važno je da koristite baš jarku boju, jer se samo tako može odmah primetiti. Sa druge strane, ostatak sobe bi trebalo da bude u jednoj boji i to po mogućstvu jednoličnoj.

Izdvojte prostor u kome radite

U poslednje dve godine uvideli smo šta su izazovi i mogućnosti rada od kuće. Prilagodili smo se ovoj novoj situaciji i u potpunosti promenili svoj radni prostor. I danas dosta ljudi radi od kuće ili barem kod kuće ima malu kancelariju. Upravo je to jedan od prostora koje bi trebalo posebno ukrasiti i ulepšati. Stručnjaci savetuju da to bude u posebnoj boji koja se izdvaja, ali i sa detaljima koji asociraju čemu je prostor namenjen. Ipak je ovo Vaš kutak, pa budite kreativni.

Uzglavlje kreveta

Kada već govorimo o čeonom zidu, u spavaćoj sobi to je mesto gde se nalazi uzglavlje kreveta. Mnogi vole da ovo mesto bude posebno istaknuto, odnosno, da predstavlja centar sobe. Ono to svakako i jeste, pogotovo ako volite da u sobi provodite vreme, gledate televiziju i slično. Ako želite da na ovaj način sredite sobu onda obojite ovaj zid u neku jarku boju. Ona može biti tirkizna, ali i žuta ili čak jarko crvena. Neki preporučuju i da se poigrate sa geometrijskim oblicima ili detaljima na ovaj način.

Isprobajte sve ideje

Internet je prepun predivnih ideja o ukrašavanju prostora i bojenju zidova. Ukrasite svoj prostor na pravi način i napravite ga prijatnijim za život.

Apstraktni oblici

Retko kada se igramo oblicima u sobi i obično krečimo zidove u jednu boju. Najlakše je tako, ali to je i način da nam soba bude potpuno jednolična i dosadna. Da biste uveli ovaj ukras u svoju sobu možete upotrebiti veoma jednostavne oblike poput kruga ili kvadrata. Možete se i poigrati sa oblicima pa napraviti neki svoj oblik, koji nema jednake ivice. Činjenica je da sve ovo možete da iskoristite kako biste napravili potpuno neobičnu ali i zanimljiv prostor za sebe.

Blokovi i neobični oblici

Novi trendovi su sve neverovatniji, pa tako sada možete videti i veoma interesantne oblike na zidovima. U ovome ne možete mnogo pogrešiti jer doslovce možete staviti sve što želite na zid. Možete nacrtati kvadrate, krugove ili elipse a ako niste baš stručnjak za crtanje slobodno nacrtajte neki svoj krivi oblak. Ovaj oblik može biti u tamnoj boji, dok ispod njega zid treba da bude u nekoj neutralnoj i svetloj.

Uzdužna traka

Oblici i trake daju posebnu dimenziju prostoru

Uzdužna traka

Kada već govorimo o idejama i apstrakciji, jedna od ne baš često viđenih je uska pruga preko plafona i zida duž cele sobe. Ova traka crta se preko sredine sobe, uzdužno, tako da deluje kao velika široka pruga. Obično se koristi za uske hodnike i uopšte prostor koji želite da malo proširite. Kao i kod svih drugih oblika, trebalo bi da bude u jarkoj boji, a da pozadina bude neutralna. Teško je odrediti najlepše boje za zidove koje bi se svidele svakome. Zbog toga je savet da pogledate ideje i odlučite sami šta Vam se najviše sviđa.

Marko P.Najlepše boje za zidove i njihovi efekti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *