Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Vodič za pravljenje teretane kod kuće

No comments

Pravljenje teretane kod kuće ne mora biti teško a ni skupo. Važno je da imate volje i spremite se za ovaj izazov na pravi način. Ima mnogo razloga da ovo uradite u skorije vreme. I sami znate kako je teško uklopiti vreme za vežbanje sa terminima u teretanama. Da ne govorimo o tome koliko može biti teško vežbati kada su velike gužve tamo, a obično su gužve upravo u vreme kada Vama odgovara. Zbog toga je neophodno da napravite svoj prostor u kome ćete imati potpunu kontrolu nad vežbanjem. Za više saveta o uređenju stana pogledajte sajt gazdarica.

Teg

Za pravljenje teretane kod kuće najpre morate početi od tegova

Odredite prostor za pravljenje teretane kod kuće

Pre svega, krenite od toga gde i kako ćete urediti prostor za ovu namenu. Imajte u vidu da ga više nećete koristiti ni za šta drugo, što znači da značajno menjate namenu prostora. Isto tako, odredite i raspored i načine na koje ćete poređati sprave.

  • Pravljenje teretane kod kuće ne mora biti skupo, šta više, možete napraviti teretanu na svoj način onako kako želite za mnogo manje novca nego što ste mislili;
  • Daleko je lakše vežbati kod kuće naročito ako ste sami sredili teretanu onako kako ste želeli – možda želite da uz to renovirate kupatilo – pogledajte najnovije trendove;
  • Važno je da teretanu prilagodite sebi i svojim potrebama pa ne morate dodavati previše teške tegove i komplikovane sprave;
  • Jedna od prednosti ovog načina vežbanja je da nema gužve, možete kontrolisati vreme ali i svoj način rada;
  • Ako želite da budete zdravi napravite teretanu u svom domu i tako zaobiđite javna mesta koja mogu biti prepuna ljudi.

Odredite prostor

Kada ste već doneli odluku da napravite teretanu kod kuće, onda morate odrediti prostor za to. On mora biti dovoljno veliki ali ne toliko da zauzima ostali prostor. Obično se kućne teretane prave u garažama ili na tavanima, tako da nikome ne smetaju. Važno je da ta prostorija bude dovoljno osvetljena i provetrena i da u njoj ne bude previše hladno ili toplo. Pogledajte i kako da Vaša dnevna soba izgleda veća nego što jeste.

Klupa

Jedan od najvažnijih delova teretane je klupa za vežbanje. Ne samo da se na njoj mogu raditi razne vežbe, već ona dolazi u sklopu sprava za takozvani „benč“. Pre nego što je postavite odlučite da li Vam je bolji parket ili laminat. Klupa bi trebalo da bude nešto niža, ali tako da na nju možete da kleknete kako biste radili. Obično se postavlja skajem ili materijalom koji može da se održava, ali tako da ne bude od plastike koja potparuje.

Šipke

Ako već pravite svoju teretanu sigurno je da ćete svaki deo nje praviti sami. Jedna od stvari od koje morate krenuti kada počnete sa pravljenjem teretane su šipke za tegove. One moraju biti različite dužine i oblika, a na njih se dodaju tegovi različite težine. Najpre je važno da spremite jednu veliku šipku za benč, a onda i više manjih različite težine.

Sredite prostor

Sigurno je da ćete imati mnogo dodataka i opreme u svojoj teretani, pa se spremite i za taj problem. Možete zamisliti kako će teretana izgledati kada završite sa vežbanjem. Kako biste izbegli neprijatnosti i nered, napravite police i držače za tegove. Na ovaj način na samom početku sprečavate lom a dobro je i da imate sređene tegove po težini.

Leđa sa mišićima

Imati svoju teretanu ima brojnih prednosti

Dodajte sprave u svoju teretanu

Drugi korak je dodati sprave na kojima ćete vežbati u teretani. Ne brinite, one ne moraju biti profesionalne kao u pravim teretanama. Imate na tržištu čitavu paletu sprava različitih cena. Krenite od tegova i pojedinačnih dodataka, pa dodajte vremenom ono što želite. Na tržištu se mogu pronaći i prave zidne teretane koje nisu skupe a zamenjuju sve sprave koje Vam trebaju.

Tegovi

Ima više načina da sebi obezbedite ovo pomagalo, koje je zapravo najvažnije u teretani. Sve ostalo biće samo dodatak i možete bez toga, ali tegovi su ključni za dobro vežbanje. Ako ih budete kupovali pojedinačno biće Vam mnogo skupi, pa je bolje da ih pravite sami. U ovom slučaju možete uzeti dobar metal i prepustiti zanatlijama da oblikuju tegove različite težine.

Trim traka

Ovo je već malo veće ulaganje, ali i dalje veoma važno ako želite da imate svoju teretanu. Neophodno je da imate spravu na kojoj možete trčati, jer trim staza zamenjuje trčanje u prirodi. Možete je koristiti i samo kao zasebno kardio vežbanje ili kao deo zagrevanja. Na tržištu postoji mnogo različitih vrsta, izaberite onu koja odgovara Vašim potrebama i džepu.

Džak za udaranje

Možda se čini kao ne tako važna sprava za vežbanje i mnogi će je zaobići kada prave svoju teretanu. U tome je velika greška, jer džak zamenjuje čitav set vežbi za ruke. Kada je pravilno koristite, a to podrazumeva udaranje pravilnim udarcima u boksu ona bude sasvim dobra sprava. Naravno, vodite računa kako ste je okačili i kupite i rukavice za boks.

Dodajte i pomagala i dodatke

U teretanama ima dosta toga što ne spada u prave sprave, već su dodaci za vežbanje. Za njih Vam i ne treba teretana, ali je svakako bolje da vežbate u odvojenom prostoru za to. Videćete i sami kako je prijatnije kada imate pravo mesto za vežbanje.

Kanap

I ovde je važno zapamtiti da morate dobro pričvrstiti kanap na zid kako biste dobili prave efekte vežbanja. Kanap je nezamenljiv kao sprava za vežbanje ruku, ali i celog tela. Iako deluje jednostavno, udaranjem kanapa po podu postižete veliki efekat za jačanje ruku. I sami ćete osetiti upale mišića skoro po celom gornjem delu tela što pokazuje koliko je ova vežba efikasna.

Strunjače

Ovo jeste Vaša teretana i Vi sigurno planirate da odražavate pod čistim, ali strunjače imaju sasvim drugi efekat. One obezbeđuju udobnu podlogu za vežbanje i time podrazumevaju pravilno vežbanje. Isto tako, na strunjačama možete vežbati sve vrste vežbi bez opasnosti od povrede ili žuljanja. Možete ih kupiti na raznim mestima pa iskoristite tu priliku.

Devojke vežbaju

Možete vežbati i sa društvom u svojoj teretani

Dodaci

Svaka teretana ima mnogo dodataka pored osnovnih sprava za vežbanje. Ovi dodaci uglavnom su oni koje sami birate, odnosno, želite da vežbate. Neki od njih mogu biti veoma zabavni za vežbanje. Tako možete uključiti u svoj trening preskakanje vijače za koju stručnjaci kažu da je najbolji fitnes trening, ili pilates traku. Ako želite da se upustite u pravljenje teretane kod kuće, krenite od dodataka koje viđate u drugim teretanama.

Marko P.Vodič za pravljenje teretane kod kuće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *