Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Vodič za renoviranje kuhinje – korak po korak

No comments

Renoviranje kuhinje nije nimalo lak zadatak, ali je moguće izvesti ga uz dobru pripremu. Mnogi stručnjaci savetuju da kod ovog posla budete najpre veoma pažljivi, jer kuhinja ima mnogo mesta koja mogu biti opasna po Vas. Vodite računa o alatu, instalacijama ali i sitnim problemima koji mogu predstavljati problem. Ako Vas zanimaju teme oko uređenja stana, pogledajte sajt gazdarica za više informacija i saveta.

Žena u kuhinji

U kuhinji provodimo mnogo vremena zbog čega je renoviranje kuhinje veoma važno

Priprema za renoviranje kuhinje je veoma važna

Iako Vam se čini da je tu potrebno samo ponešto obojiti i okrečiti, videćete i sami koliko je zapravo ovo veliki posao. Tek kada počnete sa radom shvatićete da je ovo i veliki posao za Vašu porodicu, jer ste svi navikli da provodite vreme u kuhinji. Zbog toga je važno da ovaj posao sprovedete što je brže moguće.

  • Kuhinja je mesto na kome provodite mnogo vremena, pa nemojte štedeti ni vreme ni novac za renoviranje kuhinje;
  • Ovo mesto je i mesto na kojem spremate hranu, što znači da je veoma važno i za zdravlje Vaše porodice;
  • Budući da se važne instalacije nalaze u kuhinji onda posebno vodite računa o instalacijama i posebnim detaljima vezanim za aparate i uređaje;
  • Ne možemo zanemariti i estetski momenat kada uređujemo kuhinju – slično kao i kada renovirate kupatilo – pogledajte najnovije trendove;
  • Neophodno je da kuhinju sredite tako da Vam i kasnije bude lakše da je održavate, čistite i renovirate.

Napravite plan

Iako deluje da je u kuhinji najveći problem zapravo vidljiv, u tome ipak malo grešite. Postoji mnogo nevidljivih problema poput instalacija ili zidova koje najpre treba rešiti. Kako biste izbegli odugovlačenja i probleme, najpre napravite plan. Pregledajte sve što imate u kuhinji i moguće probleme. Stavite na papir šta mislite da treba promeniti i popraviti i tek onda napravite plan renoviranja. Možete koristiti neke od trikova da Vaša dnevna soba izgleda veća. 

Pripremite sve za rad

Kuhinja je zapravo veoma prljava, iako nam se ne čini tako. Zbog masnoće i hrane koja uvek negde ostane u uglovima teško je očistiti je. Sve što ne očistite može ostaviti fleke i otežati čišćenje. Slično je i kada se odlučite šta Vam je bolje – parket ili laminat. Stručnjaci savetuju da krenete od sređivanja pre nego što počnete sa pravim renoviranjem. Ispraznite ormariće, očistite sve od mrlja i hrane i popravite sitne kvarove.

Proverite žice i instalaciju

Kada govorimo o instalaciji ona je dvostruka u kuhinji. Pored struje, tu je i voda, a može biti i gas ako koristite ovaj energent. Zbog toga su mogući opasni kvarovi ali i oštećenja. Pre nego što nešto krenete da radite u kuhinji, proverite sve kablove, cevi i instalaciju. Posebno se zadržite na kablovima koji mogu imati sitne kvarove i oštećenja i tako praviti problem kasnije.

Počnite sa radom što efikasnije

Kuhinja je specifična po tome što u njoj provodite mnogo vremena i neprestano je prljate. Zbog toga i renoviranje mora biti tako da omogući lako održavanje i uvek lep izgled. Krenite od praktičnih stvari pa onda dodajte i detalje koji je ulepšavaju.

Izaberite praktične boje

Kada govorimo o praktičnim bojama za kuhinju tu ne mislimo samo na same boje. Potrebno je da i sam materijal bude specifično prilagođen kuhinji. Na tržištu postoje boje koje štite zidove od masnoće ali i one koje možete ispirati vodom. U tom slučaju možete održavati čistoću kuhinje lako i nakon renoviranja. Raspitajte se i koje nijanse su dobre za Vaš prostor i nemojte birati previše tamne boje iako Vam se čini da je to bolje rešenje.

Okačite kuke i čiviluk

Jedna od veoma praktičnih stvari kod renoviranja kuhinje je što možete da koristite veoma lepe praktične stvari kako biste smanjili gužvu na radnom stolu. Najpre krenite od kuka na zidovima jer su najbolji način za kačenje krpa i varjača. Dodajte i police i specijalne kutije za začine. Sve ovo i vizuelno će Vam poboljšati izgled kuhinje a biće i veoma praktične.

Obojite ormariće

Kuhinjski ormarići trpe najveći pritisak kada radite u kuhinji, pa na njih obratite najveću pažnju. Najpre popravite sve nedostatke, ogrebotine i otkačene kuke i šarke. Onda ofarbajte ormariće u boje koje Vam se sviđaju, opet birajući praktično rešenje. I ovde je moguće da koristite boje koje se lako peru, što će Vam sigurno pomoći oko održavanja kasnije.

Kuhinja

Sređena bela kuhinja je san svake domaćice

Izaberite dobru radnu ploču

Na našem tržištu se uglavnom prodaju kuhinje sa radnom pločom od drveta ili iverice. Veoma je retko pronaći kuhinju sa mermerom ili nekom sličnom radnom pločom. Iako deluje kao velika investicija i veoma skupa stvar, mermer se pokazao kao veoma koristan materijal za radnu ploču. Pored toga što se lako održava, veoma lepo izgleda i možete ga uklopiti u svaki prostor.

Postavite nove slavine i sudoperu

Koliko god dobro renovirali kuhinju, ove dve stavke mogu Vam zagorčati život ako ih ne promenite. Loša instalacija, pogotovo na slavinama koje je već uhvatio kamenac stalno će stvarati vlagu i tako ostavljati mrlje i buđ. Sa druge strane, sudopera može izgledati zaista loše ako je načeta kamencom ili rđom. Zbog svega toga promenite slavine i sudoperu i to mora biti prvo na listi kod renoviranja.

Vodite računa o upozorenjima

Iako se radi o, na prvi pogled, jednostavnom renoviranju, kuhinja je mesto koje je samo po sebi opasno. Mnogi savetuju da budete veoma obazrivi sa alatom, ali i dodatnim bojama i detaljima. Nema ničeg strašnog u tome da angažujete i majstore za poslove koje ne umete da obavite sami.

Ne plašite se da angažujete profesionalca

Znate sigurno da će renoviranje biti skupo pa se trudite da uštedite gde god možete. Ipak, dok u nekim stvarima možete uraditi dosta i sami, nešto nećete moći. Posebno se to odnosi na instalacije koje možete pokvariti i tako napraviti još veći problem. Angažujte profesionalnog majstora i onda kada mislite da će Vam samostalni rad oduzeti mnogo vremena, jer ništa ne dobijate time što ćete imati nefunkcionalnu kuhinju nedeljama.

Dve šerpe u kuhinji

Vodite računa da sve u kuhinji bude funkcionalno i lako za održavanje

Budite obazrivi sa alatom

Ako ste se odlučili da obavite renoviranje kuhinje sami, najpre morate naučiti da baratate alatom. U tome su mnogi neuki a to može napraviti veliki problem. Zbog toga budite veoma obazrivi, naročito sa testerama i oštrim predmetima. Vodite računa da sve organizujete tako da zaštitite i sebe i prostor oko sebe. Obucite radnu odeću i cipele, kako biste zaštitili sebe od mogućih povreda.

Marko P.Vodič za renoviranje kuhinje – korak po korak

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *