Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

7 trikova da vaša dnevna soba deluje veća nego što jeste

No comments

Moguće je da Vaša dnevna soba deluje veća i to bez mnogo muke i ulaganja. Neophodno je da investirate pametno u nju, naročito u detalje. Razloga ima mnogo, neki od njih veoma su jednostavni. Naše oko reaguje na poznate oblike i udaljenost, pa je moguće prevariti ga na taj način i stvoriti optičku varku. Neophodno je napraviti dobar dizajn i kupiti nameštaj koji vizuelno uvećava prostor. Za više saveta o uređenju prostora i renoviranju pogledajte sajt gazdarica.

Mala soba

Uz dobre trikove moguće je da Vaša dnevna soba deluje veća nego što jeste

Upotrebite boje

Nije teško napraviti prostor većim ako znate sve trikove. Pre svega, samo dobra kombinacija boja može učiniti prostor većim i lepšim nego što inače izgleda. Naše oko reaguje na poznate boje, pa možete iskoristiti taj trik da ga učinite većim.

  • Uvek je moguće uvećati prostor jednostavnim kombinacijama boja – to znaju i dizajneri pa će Vam preporučiti dobre kombinacije;
  • Ako imate novca i mogućnosti, uložite u pametni nameštaj – u ovom slučaju to je praktičan nameštaj koji se može jednostavno sklapati;
  • Raspored u sobi u velikom broju slučajeva može učiniti prostor većim – pogotovo ako ostavite prostora na sredini;
  • Vaša dnevna soba deluje veća kada u njoj imate dosta zanimljivih detalja – ali ne previše, jer onda možete stvoriti suprotan efekat;
  • Ima mnogo trikova kojima se služe veliki dizajneri i koji mogu koristiti i Vama kada uređujete prostor – a pogotovo kada želite da od jedne sobe napravite dve manje.

Kontrastne boje

Jedan od trikova koji uvek koristi kada želite da soba izgleda veće su kontrasne boje. Ima više razloga za to, ali jedan od očiglednih je zato što je oku potrebno vreme da „poveže“ različite boje u jedan fokus. Kada posmatrate boje koje su na prvi pogled potpuno suprotne, ulažete veći napor da ih sagledate. Zbog toga i prostor obojen tim bojama deluje veće. Boje možete kombinovati na zidovima, ali i zidovima i nameštaju. Ovi saveti mogu Vam pomoći i kada želite da preselite spavaću sobu u potkrovlje.

Više svetla

Ima mnogo razloga zašto je važno osvetliti sobu. Pre svega, na taj način soba je toplija i udobnija, a Vaš prostor bolji za upotrebu. Sa druge strane, svetlo čini sobu većom, jer je „vidljivija“. Najbolji način da postignete ovaj efekat je da sobi dodate još jedan prozor, ali i veštačko osvetljenje može biti od koristi. Najvažnije je da imate dovoljno lampi i različite nivoe veštačkog svetla.

Ogledala

Ovo je možda i najčešći trik za povećanje prostora, ali ne uvek praktičan. Nije uvek kako renovirati stan bez stresa, pa morate naučiti i druge trikove. Ključ je u tome da soba zaista izgleda kao da je „duplirana“, pa na prvi pogled izgleda da ima više prostora. Ipak, nije uvek potrebno dodati velika ogledala. Dovoljno je da ih stavite na ulaz u sobu, ili na suprotan zid. Oko odmah uhvati pogled u susednom ogledalu i sobu predstavi kao veću.

Jarke boje uz svetlo

Rekli smo već da je svetlo Vaš najveći saveznik ako želite da sobu učinite većom. U ovom slučaju, dnevno svetlo je važno za proizvodnju vitamina D, koji čuva naš imunitet. Kada se radi o sobi, morate dodati što više svetla, kako bi delovala veće i raskošnije. Uz pomenute lampe i prozore, dobar efekat daju jarke boje. Obojite jedan zid u crveno ili dodajte više ovakvih detalja.

Tamna soba

Najpre osvetlite sobu kako bi izgledala veća

Vaša dnevna soba deluje veća uz dobar nameštaj

Samo upotrebom pametnog nameštaja moguće je učiniti dnevnu sobu većom i atraktivnijom. Pod dobrim nameštajem podrazumevamo onaj koji možemo sklapati po potrebi i tako uvećati prostor. Srećom, takav nameštaj je veoma popularan u poslednje vreme, pa ga možete naći u skoro svim prodavnicama nameštaja. Vodite računa da Vam ipak bude od koristi.

Manje stvari

Kada pretrpate sobu stvarima, ona deluje i manje nego što jeste. Stručnjaci savetuju da u sobu ne dodajete više nameštaja nego što je potrebno. Pre svega, stavite samo funkcionalan nameštaj i to u manjoj dimenziji. Onda smanjite broj slika na zidu, ukrasa na komodama i slične detalje. Imaćete utisak da u prostoriji ima više prostora.

Definišite centar sobe

Soba sama po sebi ima neko svoje središte, ali ga često izgubimo pretrpavanjem stvari bez reda. Zbog toga su ljudi još od ranijih vremena u sobe dodavali stočić, fotelje i kauč, koji su pravili centar prostora. Oko njega biste se okupljali i na taj način pravili središte sobe. Ovakav prostor zaista i izgleda veće i pristupačnije.

Praktičan nameštaj

Možda i sami znate da je od velike koristi kupovati nameštaj koji ne zauzima mnogo prostora. Problem je, međutim, što nameštaj možda može biti veći nego što možemo staviti u prostoriju. Zbog toga dizajneri savetuju da se kupuje nameštaj na rasklapanje, koji neće zauzimati prostor kada ga ne upotrebljavate. Na ovaj način ostavljate više prostora oko njega.

Manje komade nameštaja

Ako je moguće, kupujte manje komade nameštaja za male sobe. I sami ste svesni da veliki trosedi i fotelje mogu da progutaju prostor, pa da nemate mesta da se okrenete u njemu. Isto tako, kupujte nameštaj koji je lak za održavanje, ali i jednostavnijih boja. Ukoliko Vam smeta manji nameštaj, dopunite ga tabureima, policama na zidovima i slično. Ako već morate kupiti veliki nameštaj, stavite ga na zid suprotan vratima, a sredina neka ostane slobodna.

Saveti kako da sve bude još privlačnije

Konačno, kada napravite sobu većom, ne zaboravite da morate dodati i neke svakodnevne sitnice u Vaš prostor. I tu morate biti pametni i dodavati samo ono što zaista uvećava prostor. U ovom slučaju to su ogledala, veštačko svetlo ili pametne zidne police.

Mala soba

Uz kontrasne boje možete značajno povećati prostor

Prevarite oko detaljima

Mada biste morali da izbegavate detalje u malim sobama, u ovom slučaju je važno da imate i optičke varke koje će učiniti prostor većim. Možete dodavati detalje koji vizuelno uvećavaju prostor, poput nivoa i stepenika ili ukrasnih uglova. Bilo šta što prostor čini većim dolazi u obzir.

Ne eksperimentišite previše sa detaljima

Kao dodatak prethodnom savetu dolazi i da u ovome ipak ne preterujete. Problem sa nedostatkom prostora je što ne možete tek tako promeniti izgled prostorije. Šta više, može se dogoditi da imate mnogo više problema nego što Vam se čini. Ako dodate previše detalja, sitnica i ukrasa, svakako ćete smanjiti i najveću sobu. Zbog toga je bolje da se zadržite samo na onome što Vam je zaista potrebno, i Vaša dnevna soba deluje veća nego što jeste.

Marko P.7 trikova da vaša dnevna soba deluje veća nego što jeste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *