Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kako da od jedne sobe napravite dve manje?

No comments

Mnogi se odlučuju na taj korak, pa nije naodmet da razmislite o tome da od jedne sobe napravite dve manje. Pre svega, na ovaj način možete napraviti dve lepe nove prostorije koje će svakako biti od velike koristi za Vas. Sa druge strane, ovo će pomoći da bolje iskoristite prostor. Za više saveta o preuređenju prostora posetite sajt Gazdarica.

Mala soba

Ako od jedne sobe napravite dve manje znajte da će obe biti male

Čime je najbolje da od jedne sobe napravite dve manje?

Postoji mnogo načina da ovo uradite, a oni ne moraju uvek da budu samo zid. Ako nemate veliki budžet i želite da ovo uradite što je moguće lakše, onda pogledajte koja su još rešenja moguća.

  • Ima mnogo više koristi od dve male sobe nego od jedne velike – čak i kada ih obe koristite samo za spavanje, recimo;
  • Ako želite funkcionalno da iskoristite prostor, od jedne sobe napravite dve manje;
  • Kada govorimo o funkcionalnosti, najpre dobro izmerite sobe i odredite im namenu i nameštaj koji ćete koristiti;
  • Cena radova će možda biti visoka, ali ima dosta toga što možete uraditi i sami;
  • Uvek je najbolje da unajmite majstore, ali naučite i kako izaći na kraj s majstorima.

Providne police

Jedna od odličnih stvari kada su u pitanju paravani za sobe su police koje inače služe za odlaganje stvari. Ako ih napravite tako da imaju prostora i da se kroz njih vidi, ali i da sakriju deo prostorije, već ste dobili dve prostorije. Još je bolje ako znamo da ove police zaista služe u korisne svrhe jer na njima možete odlagati stvari, knjige ali i ukrasne činije i vaze, onda je jasno koliko korisne mogu biti. Iako na ovaj način još uvek niste podelili sobu, nekada je dovoljno samo fizički pokazati gde su granice ove dve prostorije. Iz istog razloga možete da preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće i dobijete više prostora.

Zavese ili paravan

Ako želite da dobijete dve manje sobe ali tako da obe možete ponovo spojiti, onda su ovakva rešenja najbolji način. Ako imate ideju da stavite neku dobru zavesu, ona može dobro sakriti deo prostorije, a opet podeliti sobu. Isto tako, možete je lako pomeriti, pa dobijate opet jednu veliku prostoriju u kojoj možete rasporediti stvari. Umesto zavese koristite lepe ukrasne paravane, ali možete i napraviti klizeća vrata. Loša strana je što propuštaju buku i zvuke, pa opet se ne možete osamiti u jednoj od ove dve prostorije. Svakako najpre naučite kako renovirati stan bez stresa.

Rigips table

Možda najbolje i najjeftinije rešenje da podelite sobu skoro kao da ste ih zazidali su rigips table. U današnje vreme postoji mnogo načina da to uradite i da nemate problema sa deljenjem. Postoje posebne šine koje se ugrađuju u pod, tako da možete da ih jednostavno postavite i sami. Na njih dolaze table, koje možete iznutra obložiti izolacijom, a moguće je da uradite i zvučnu izolaciju. Konačno, ovakav zid možete okrečiti ili nalepiti tapetu i tako postići još bolji efekat.

Zvučna izolacija

Najvažnije pitanje kada delite sobe je kako da ih podelite da u drugoj sobi ne čujete zvukove iz prve. Jedino tako možete reći da ste sobe dobro podelili. Srećom, moguće je kupiti raznorazne materijale pomoću kojih se postiže zvučna izolacija i koji su veoma korisni i jeftini. Ne brinite, na ovaj način nećete imati problema sa ugradnjom, jer je veoma jeftin a možete dosta uraditi i sami.

Mala spavaća soba

Ukoliko ne možete da obe sobe napravite da budu funkcionalne, onda nemojte deliti jednu sobu na dve manje

Kako da podelite sobu?

Ima mnogo načina da dobro se pripremite za ovaj korak i podelite sobu da bude od koristi. Važno je da dobro sve isplanirate.

Izmerite lepo

Kada delite postojeću sobu koju već koristite na dva dela, javlja se problem oko nameštaja koji morate rasporediti. Nekada je potrebno da promenite nameštaj, jer sada on ne može stati ni u jednu od ove dve prostorije. Iz tog razloga je važno da dobro izmerite i prostorije i nameštaj, kako biste imali dovoljno mesta. Ne zaboravite da izmerite i koliko slobodnog prostora ćete imati, jer jedino tako možete predvideti da li će ove sobe biti funkcionalne.

Obe sobe moraju biti funkcionalne

Nećete ništa dobiti time što ćete podeliti sobe i dobiti dve male koje ničemu ne služe. Podela sobe na dve manje mora biti urađena samo ako želite da dobijete na prostoru i funkcionalnosti. Takođe je važno da imate dobar prostor za nameštaj, ali i kombinovanje novih komada nameštaja. Ukoliko niste sigurni da li ćete u tome uspeti, konsultujte stručnjaka ili pronađite neku od aplikacija na računaru.

Isplanirajte sve radove

Jedan od najvećih problema koji se javlja u ovim situacijama je što ljudi obično zaborave na sve detalje pre radova. Iako je najvažnije da sobu podelite, odnosno, pronađete najbolji način zato, sve to nije dovoljno. Morate predvideti i druge stvari, poput štekera u zidu ili radijatora. Možda ćete morati da ih izmestite na drugi zid, a tu će Vam biti potreban majstor. Takođe, zidanje zida može zatvoriti prozor, pa na taj način gubite dragocen deo svetlosti.

Nakon podele učinite sobe atraktivnim

Nakon što podelite sobe, one će biti manje, što može biti malo odbojno. Ima mnogo načina na koje možete napraviti ove dve nove sobe privlačnijim.

Možete i na dva nivoa

Ko kaže da sobu možete podeliti samo horizontalno? Možete je podeliti i na dva sprata, gde će gornji sprat biti ređe upotrebljavan (uglavnom za spavanje) a donji za sve ostalo. Postoji mnogo izuzetnih rešenja u ovom slučaju, pa ih možete upotrebiti i u svom domu. Takođe, raspitajte se za materijal koji morate koristiti u ovom slučaju, jer ovde ne smete ništa rizikovati. Najvažnije je da izaberete dobar materijal, nameštaj i imate mašte.

Soba sa spratom

Ako sobu pametno podelite, dobićete dve veoma korisne prostorije

Igrajte se sa bojama i dizajnom

Ima mnogo načina da ulepšate svoj prostor, ali najteže je ulepšati malu sobu. Kada podelite veliku sobu na dve male, rizikujete da izgubite upravo onu lepotu koju velika soba ima. Ipak, to ne znači da gubite lepotu sobe. Naprotiv, možete detaljno ulepšati svoju sobu uz samo malo (jeftinih) detalja. Igrajte se sa bojama, detaljima, dodajte lepe zavese ili lampe. Sve je dozvoljeno kada pravite svoj mali prostor.

Svetle boje i ogledalo

Svi znaju da je lako vizuelno povećati prostor uz samo malo trikova. Neki od njih su ogledala i svetle boje. Čak i ako ne želite da previše uvećavate prostor, izbegavajte tamne boje u sobama koje ste podelili. Ne samo da ćete smanjiti ionako malu sobu, već ćete se u njoj osećati klaustrofobično. Najpre odredite sobe za određenu namenu i onda ćete je lako ukrasiti.

Marko P.Kako da od jedne sobe napravite dve manje?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *