Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kako da preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće

No comments

Ako želite da preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće najpre morate imati plan i ideju šta od njega želite da napravite. Potkrovlja su obično zapušteni prostori na kojima držimo stare stvari, ali mogu se iskoristiti za mnoge korisne stvari. Neke porodice koriste ovaj prostor za dečje sobe, dok druge smatraju da je bolje ovde staviti spavaću sobu. Za savete kako da uredite stan pogledajte sajt gazdarica.

Staro potkrovlje

Iako nam je obično skladište za stare stvari, možete da preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće

Priprema za uređenje prostora

Postoji mnogo razloga zašto se ljudi odlučuju da urede potkrovlje za spavaću sobu. Pre svega, to je prostor koji može biti veoma koristan i velik, ako umete da ga sredite. Takođe, izmeštanjem spavaće sobe dobijate prostor za još jednu sobu u kući i romantičnu spavaću sobu izdvojenu od ostalih.

  • Kada preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće svakako ćete uštedeti na prostoru u kući;
  • Iako potkrovlje deluje skučeno, uz dobar dizajn i organizaciju možete dobiti dodatni prostor – dobro je da naučite kako renovirati stan bez stresa pre toga;
  • Potkrovlje je pravi izvor inspiracije za dizajnere i oni vole da ga sređuju pa možete iskoristiti ideje na internetu da ga sredite na specifičan način;
  • Bez obzira što je prostor manji, potkrovlje je uvek nekako romantično i privlačno, pa mnogi vole da ga koriste za spavaću sobu;
  • Ne zaboravite da na ovaj način ostavljate ostatak kuće slobodnim za korišćenje što može biti velika prednost.

Isplanirajte dobro

Kao i kod svakog renoviranja i kod premeštaja sobe morate imate detaljan plan kako će sve izgledati. Ukoliko to ne uradite, imaćete mnogo toga kao teret, bilo da su nepredviđene okolnosti ili troškovi na koje niste računali. Najbolje je da izmerite potkrovlje, pa na osnovu toga planirate nameštaj koji možete imati. Takođe, ako potkrovlje ima kosinu, ona može značajno uticati na nameštaj koji možete staviti u sobu. Nemojte da Vas ovaj detalj iznenadi kasnije. Posebno obratite pažnju na to da morate izaći na kraj sa majstorima.

Uradite izolaciju

Bez obzira kakvo je Vaše potkrovlje i od kog materijala napravljen plafon, u njemu će uvek biti previše toplo ili hladno. Razlog je jednostavan, plafon je previše tanak i ne štiti od uticaja spoljašnje temperature. Iznad njega je samo krov, koji takođe ne može zaštititi od onoga što dolazi spolja. Možda ovde možete napraviti kancelariju u stanu kakvu ste oduvek želeli. Iz tog razloga je najbolje da najpre uradite dobru izolaciju i krova i zidova, pa onda nastavite sa ostalim radovima.

Namestite krovni prozor

Mnogi se boje krovnih prozora jer smatraju da su potencijalna opasnost nakon nekoliko godina. Činjenica je da prozori lošijeg kvaliteta mogu da prokišnjavaju ili propuštaju vazduh. Ipak, poslednjih godina na našem tržištu mogu se pronaći veoma kvalitetni prozori koji neće praviti problem u Vašem domu. Sa druge strane, krovni prozor potpuno menja izgled sobe, zbog čega ga mnogi preporučuju. Svetlo koje dobijete na ovaj način potpuno je drugačije i sobi daje drugačiji efekat.

Sanirajte rupe i ostalu štetu na krovu

Svaki krov vremenom propada, pa je dobro sa vremena na vreme proveriti u kakvom je stanju. Kada to radite, krenite od fizičkih oštećenja, jer tako štitite i ono što je ispod krova. Obratite pažnju na unutrašnjost potkrovlja, uglove i plafon. Negde možete videti vlagu ili sitna oštećenja, gde možda i pomalo prokišnjava. Buđ u kući može biti veoma opasna. Jasno Vam je da čak i najmanje probleme morate rešiti pre nego što premestite spavaću sobu u potkrovlje.

Potkrovlje

Imaćete mnogo posla da pripremite potkrovlje za sređivanje

Preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće

Nemojte ovaj posao gledati kao na mučenje i teret. Ovo je pre svega promena koja će poboljšati život u Vašem domu. U tom smislu, trudite se da budete pre svega praktični i uredite prostor da bude bezbedan.

Popravite stepenište

Sigurno da u ovom trenutku i ne razmišljate da je potrebno urediti i prilaz potkrovlju ako ste već isplanirali da ga koristite. Ipak, dešava se i to da potkrovlje bude previše visoko ili nepristupačno pa nećete moći da ga koristite kasnije. Ne zaboravite da ćete morati da se svakoga dana penjete u ovu sobu, možda i više puta dnevno. Zbog svega toga najpre pogledajte kakvo je stepenište i koliko je potrebno rekonstruisati kako biste ga lakše koristili.

Poseban nameštaj

Kada imate spavaću sobu u potkrovlju, morate imati u vidu i da možda nećete imati mesta za sve. Pogotovo se to odnosi na potkrovlja koja imaju kosinu, jer smanjuju sobu iako na prvi pogled ne izgleda tako. Neophodno je da napravite plan i isplanirate šta će Vam biti potrebno u novom potkrovlju. Za neke je dovoljno da preurede postojeći nameštaj, dok će drugi morati da kupe nov.

Kosina može biti i dobra i loša

Sve gore navedeno pokazuje da kosina na tavanici drastično smanjuje prostor u potkrovlju. Ipak, ne mora uvek da bude tako loše rešenje. Ona daje jedan poseban šmek potkrovlju, zbog čega su ona uvek veoma privlačna. Iskoristite taj detalj od početka. Najpre je obojite u drugačiju boju, a možete i dodati ukrase i razne dodatke. Sa druge strane, ovde ne možete koristiti luster, ali možete staviti efektne lampe i svetlo koje će vizuelno uveličati prostor.

Vedra boja zidova

Koliko god da je veliko, potkrovlje je uvek tamno i skučeno, što zbog nedostatka prozora, što zbog kosine. Ipak, nekim detaljima možete i to promeniti. Pre svega, koristite vedre boje kada krečite, jer će one vizuelno oplemeniti i osvetliti prostor. Kada govorimo o osvetljenju, krovni prozor i više manjih lampi na zidovima poboljšaće opšti utisak. Vedre boje birajte i kada kupujete nameštaj i prekrivače.

Obratite pažnju na posebne detalje

Jedna od stvari koja će Vam možda smetati u potkrovlju je svetlo. Ono jeste skučeno i tamno, pa mnogima uliva neki mali strah. Ipak, moguće je da napravite ovaj prostor daleko bolje ako imate ideju.

Specifično osvetljenje

Iako je ovo soba kao i svaka druga, potkrovlje Vam daje jedan poseban zadatak kada je u pitanju osvetljenje. Ovde ne možete tek tako staviti luster, već morate promeniti i sam način osvetljavanja. Koristite što je više moguće lampi i zidnih osvetljenja, ali tako da možete smanjivati jačinu svetla ili uključivati samo ono što je potrebno. U tom slučaju moći ćete da upravljate svetlom na svoj način i kontrolišete kako soba izgleda.

Kosi prozor i svetlo

Zahvaljujući krovnim prozorima dobićete više svetla

Prirodno svetlo je slabije

Zbog svega što potkrovlje ima ili nema, prirodno svetlo će uvek biti nešto slabije. Na njemu su prozori ili mali ili na lošim mestima, pa je centar sobe uvek u senci. Ako nemate novca za krovni prozor, jedino što možete je da koristite dobro osvetljenje i da ovu sobu smatrate samo spavaćom. Kada preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće, videćete da će Vam opšti utisak biti drugačiji.

Marko P.Kako da preselite spavaću sobu u potkrovlje kuće

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *