Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kako renovirati stan bez stresa – vodič za početnike

No comments

Mnogi bi voleli da znaju kako renovirati stan bez stresa i sigurni su da je to nemoguće. Ipak, ima mnogo lepih načina da izbegnete i ovaj problem. Važno je da se dobro pripremite i da imate rezervni plan u glavi. Takođe, napravite plan i makar se oslonite na stručnjake u savetima ako ne možete da priuštite da ih unajmite. Za sve ostale savete pogledajte sajt gazdarica.

Stan u toku renoviranja

Veoma je važno naučiti kako renovirati stan bez stresa

Priprema za renoviranje

Iako biste najradije otišli u prodavnicu boja i kupili odgovarajuću boju za zidove, renoviranje je daleko komplikovaniji proces. Najpre je važno da imate dobru pripremu, plan i odredite budžet. Nakon toga će sve ići lakše.

  • Novac je veoma bitan faktor kada je u pitanju renoviranje i mnogi se boje troškova – zato napravite dobar plan i budžet i pripremite se za troškove;
  • Uvek je dobro da unajmite majstore za svoj posao – imajte u vidu da oni vrlo dobro znaju sve detalje i začkoljice – ali pre toga naučite kako izaći na kraj sa majstorima;
  • Veoma je važno koje materijale koristite za ovu namenu – nekad su materijali veoma skupi a nisu nimalo praktični;
  • Možda niste dizajner ali ima mnogo načina da naučite ponešto i o tome – a možda i konsultujete stručnjaka;
  • Prihvatite sve što Vas čeka – od vremena koje će Vam biti potrebno do visokih troškova i pripremite se i za to.

Napravite budžet

Nije lako proceniti u dinar koliko će renoviranje koštati, ali možete napraviti grubu procenu. Kao i kod kupovine prvog stana morate imati makar okvirni budžet. Pre svega, majstori će Vam reći okvirno koliko će iznositi cena njihovog rada. Na to dodajte i cene materijala i blizu ste moguće cifre. Profesionalci preporučuju da na sve to dodate i još 20% neplaniranih troškova i ne bi trebalo da odstupite previše od konačne cifre. Sve to pomoći će Vam da se pripremite za sve što Vas čeka i izbegnete stres kada konačni račun dođe na naplatu.

Odredite upotrebu sobe

Renoviranje može biti malo kada samo promenite boju zidova ali i veliko kada potpuno promenite namenu soba. U ovom drugom slučaju možete imati vrlo dobru ideju koja Vam može pomoći da učinite prostor prijatnijim. Jednostavno upotrebljavajte sobe prema položaju Sunca. Ako je soba okrenuta prema jutarnjem svetlu, može biti spavaća soba. Soba sa jakim dnevnim svetlom može biti kancelarija u stanu kakvu ste oduvek želeli, dok zalaske Sunca možete gledati i iz spavaće sobe ili dečije, ako planirate takve trenutke.

Prihvatite odstupanja

Najviše bismo voleli da nam sobe izgledaju onako kako smo zamislili, ali to nikada nije moguće. Uvek će se u nečemu odstupiti, bilo da je izgled bilo da je i boja zidova. Šta god da je razlog, pripremite se za to da neće izgledati onako kako ste želeli. Razgovarajte sa majstorima o tome i prihvatite njihove sugestije. Možda i ono što ste zamislili neće izgledati dobro kako mislite da hoće.

Isplanirajte vreme

Svako renoviranje mora da oduzme neko vreme i to je ono što morate prihvatiti. Nemojte biti nervozni i nestrpljivi. Pripremite se za to da će renoviranje oduzeti neko vreme. Na renoviranje dodajte i vreme čišćenja i raspakivanja stvari što sve oduzima solidno vreme. Ako je za utehu, majstorima je u interesu da posao završe što je pre moguće, pa će svakako požuriti gde može.

Soba bez nameštaja

Upotrebljavajte sobu prema Suncu i svetlu

Ne plašite se investicija

Renoviranje mnogo košta, ali to ne znači da je svako ulaganje pametno. Ponekad je važnije uložiti u dobru instalaciju nego u boju za zidove. Imajte u vidu da je sve to Vaš prostor i ne štedite na svemu.

Spavajte na drugom mestu

Bez obzira šta renovirate i koliko soba, bićete više nego uznemireni ako morate svakoga dana da gledate kako se posao razvija. Izbegnite ovaj problem i jednostavno idite na drugo mesto. Idealno bi bilo da iznajmite sobu u hotelu ili stan i da u svoj stan dolazite samo po potrebi. I majstorima će ovaj pristup biti daleko prijatniji.

Unajmite majstore

Osim ukoliko i sami niste majstor, nemojte raditi ono što nije Vaš posao i čemu niste vični. Majstori znaju mnogo više nego što mislite da je potrebno pa se oslonite na njih. Pre svega, oni će uraditi posao brže, savetovati bolje i jeftinije materijale i zaštititi Vaš dom na pravi način. Na kraju, njihov rad može biti mnogo jeftiniji nego što bi koštao kada biste Vi radili taj posao.

Uložite u dobro grejanje i hlađenje

Renoviranje ne mora biti samo estetski proces. Možete promeniti i instalacije i detalje. Jedna od stvari koju bi trebalo svakako usavršiti je grejanje i hlađenje. Ovaj problem postao je posebno aktuelan poslednjih godina sa povećanjem svesti o globalnom zagrevanju. Mnoge države pokrenule su proces prilagođavanja grejanja i hlađenja standardima ekologije. Zbog toga je uvek dobro raspitati se o izolaciji, prirodnim materijalima ali i novim vrstama grejanja.

Obnovite kupatilo

Ovo jeste mesto na kojem provodimo dobar deo dana i koji mora biti čist i uredan. Najbolji način da ga sačuvamo u tom stanju je da popravimo instalaciju i uložimo u novu keramiku i sanitariju. Ne samo da ćemo na ovaj način učiniti prostor lepšim, već i funkcionalnim i ekonomičnim. Svakako da je ulaganje u novu instalaciju uvek pametna odluka.

Informisanje o detaljima je jedan od načina kako renovirati stan bez stresa

Čak i ako unajmite profesionalce da renoviraju Vaš stan, nije loše da i sami ponešto naučite o tome. Možda nećete uzeti četku u ruke i raditi posao, ali biće dobro da i sami ponešto znate. Sve to će pomoći u renoviranju za kasnije.

Naučite o materijalima

Na tržištu danas ima mnogo materijala koji su veoma privlačni i lepi na oko, ali nisu svi podjednako dobri za Vaš dom. Neki su previše skupi i možete pronaći jeftiniju a kvalitetnu zamenu. Drugi jesu lepi ali su više primereni poslovnom prostoru ili stanovima sa drugačijim izvorima svetlosti. Sve to će Vam najbolje objasniti majstori, zbog čega je uvek pametnije unajmiti njih za rad. Naučite i šta trebate znati o teoriji boja za slikanje, trebaće Vam.

Kupatilo

Kada renovirate nemojte preskočiti kupatilo

Kupite nove detalje

Prostor nisu samo zidovi i podovi, već detalji koji daju dušu svakom domu i kancelariji. Pored biljaka, slika na zidu i tepiha, to su i lampe, lusteri i ukrasi na komodama. Ne oklevajte da na svoj prostor stavite i ovakve detalje. Upravo su oni onaj dodatak koji prostor čini privlačnijim i lepšim. Naučite kako renovirati stan bez stresa i uživajte u svakoj promeni Vašeg doma.

Marko P.Kako renovirati stan bez stresa – vodič za početnike

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *