Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kako izaći na kraj s majstorima?

No comments

Nije lako izaći na kraj s majstorima, to zna svako ko je imao posla sa njima. Ipak, postoje razne situacije u kojima možete prevazići početni problem i rešiti pre nego što se pojavi. Najpre je važno da i Vi budete fleksibilni i sa razumevanjem ispratite čak i odlaganja u poslu. Koliko god da se dobro isplanira posao, uvek je moguće da dođe do problema. Za više savete o nekretninama pogledajte sajt gazdarica.

Razrušena dnevna soba

Kada žurite sa renoviranjem prvo morate naučiti kako izaći na kraj s majstorima

Pripremite se da bi mogli lako izaći na kraj s majstorima

Nije lako sarađivati sa majstorima i svako renoviranje je veliki stres. Ipak, kao i u svakom poslu, ako ste se dobro pripremili i informisali sve će biti lakše.

  • Majstori često kasne sa poslom i čini se da nikada ne završe na vreme – ali ne morate im to uvek uzeti za zlo;
  • Najveći problem zbog kojeg je teško izaći na kraj s majstorima je što odlažu početak radova – ako ste želeli da imate kancelariju u stanu kakvu ste oduvek želeli to Vam može pokvariti zadovoljstvo;
  • Ponekad majstori rade mnogo duže nego što ste planirali a da se čini da ne moraju uvek;
  • I u situacijama kada ste isplanirali sve troškove, ostaje uvek malo troškova preko na koje morate biti spremni;
  • Na kraju se uvek dovede u pitanje kvalitet radova – da li su dovoljno dobro uradili i da li je to ono što ste želeli.

Napravite predračun

Kao i kod kupovine prvog stana i ovde je važno da imate plan troškova. Jedna od stvari koje uvek izazivaju problem kada je u pitanju saradnja sa majstorima je cena radova. Čak i kada se dogovorite oko svega precizno i bez dodavanja, niste sigurni koliko će Vas sve koštati na kraju. Zbog toga je najpametnije da napravite predračun na koji pristajete i time zaključujete cenu. Majstor ima prava da delimično koriguje cenu i nakon toga ali samo ako se Vi sa tim složite. Ovaj postupak inače je i zakonski definisan pre nekoliko meseci.

Odredite budžet sa troškovima

I u situacijama kada majstori naprave najdetaljniji mogući predračun i predvide sve okolnosti, moguće je da se dogode i nepredviđene situacije. Postoje situacije kada se nešto neplanirano polomi, ili je nešto više oštećeno nego što se to videlo na prvi pogled. Zato je uvek moguće da se krajnji račun uveća za neku manju ili veću sumu. U tom slučaju najbolje je da i Vi sami odvojite nešto više novca tako da imate novca ako nešto krene naopako. A kada jednom sredite stan, razmislite o 7 kreativnih rešenja za male terase.

Raspitajte se o majstorima

Pre nego što angažujete majstore imajte u vidu da su oni već poznati kod svojih prethodnih mušterija. To znači da prethodne mušterije već znaju kakvi su, pa ih možete pitati za iskustvo koje su imali. Ipak, ne žurite sa zaključcima, jer svako ima drugačije iskustvo i obim posla. Raspitajte se o ponašanju radnika, cenama, iskustvima nakon završenih radova. Nema ničeg strašnog u tome da ispitate njihovu profesionalnost čak i kada mislite da o njima sve znate.

Pitajte za druge mogućnosti

Kada su u pitanju radovi u kući, uvek ima više mogućnosti i koje možete iskoristiti. Pre nego što uopšte krenete u ovaj posao, raspitajte se kod drugih kako su rešili ovaj problem i sa kim sarađivali. Možda neko ima drugačije iskustvo, ili je koristio usluge drugih majstora. To će Vam značajno pomoći i finansijski jer ćete možda naći bolji način da uradite neki posao bez majstora.

Renoviranje

Majstori često rade duže nego što je planirano, što izaziva nervozu

Odredite rokove zajednički

Ako želite da se posao završi na vreme i bez odlaganja, najbolje je da odredite krajnji rok zajedno sa majstorima. Oni imaju mnogo iskustva i znaju koliko će im određeni posao oduzeti vremena, ali su uvek moguće i nepredviđena odlaganja.

Komunicirajte

Od trenutka kada počnete posao morate sarađivati sa Vašim majstorima. Nemojte ih samo ostaviti da rade i otići. Veoma je važno da propratite svaki fazu posla, čak i kada Vam se čini da sve ide kako treba. Obratite pažnju na detalje, zaštitu od oštećenja ali i prolazno vreme. Ne ustručavajte se da pitate o svemu što Vam nije jasno. Naravno, ne opterećujte majstore tim pitanjima i ne smetajte im u poslu, jer ćete time stvoriti lošu atmosferu među vama.

Dogovorite se o trajanju posla

Jedna od stvari koje najviše uznemiruju kada sarađujemo sa majstorima je do kada im je krajnji rok da završe posao. Nekada se čini da su posao produžili mnogo više nego što smo mislili, a nekada ne bismo želeli da se našim poslom bave previše kratko. Zato je važno da sa majstorima stalno komunicirate i da imate dobru saradnju. Ako mislite da se kasni bolje je da to pitate pre nego što se stvari previše odugovlače.

Dogovorite o početku posla

Još jedna od najvećih neprijatnosti kada se radi o majstorima – kada će početi sa radom. O tome govore i brojne izreke, naročito o tome koliko majstori umeju da odugovlače početak posla. Ipak, ne mora biti tako loše, dobro je da se dogovorite na vreme o svemu i definišete rokove. Važno je da jasno navedete datum kada biste želeli da posao počne ali i da Vam majstor odredi datum početka posla.

Prihvatite ovu saradnju kao prijateljstvo

Ma kako se trudili, ne možete kontrolisati baš sve. Zato budite fleksibilni i pokušajte da ovo prihvatite kao prijateljstvo i posao. Dozvolite i malo kašnjenje ako to znači kvalitetniji posao.

Budite precizni

Možda niste sigurni šta tačno želite, naročito ako menjate boju i izgled zidova, ali tu je majstor da Vam pomogne. Ipak, ne dozvolite da majstori nagađaju šta biste tačno želeli, jer onda ćete sigurno biti razočarani. Neophodno je da jasno definišete šta tačno želite, možda i pokažete fotografiju onoga što ste videli i objasnite svaki detalj majstoru. Tek tada možete biti sigurni da će Vas oni razumeti na pravi način.

Budite prisutni

I u situacijama kada ste jasno definisali ono što očekujete od majstora moguće su greške i propusti. Osim toga, majstori mogu pogrešno razumeti ono što od njih tražite, pa je neophodno da pratite njihov rad. Ne oklevajte da im skrenete pažnju na ono što mislite da nije dobro ili Vam se ne sviđa. Sve to radite tokom posla, jer će nakon završetka biti kasno. Isplanirajte vreme tako da u toku izvođenja radova budete prisutni.

Boja za zidove

Čak i kada sve dobro isplanirate, nešto može poči naopako

Budite fleksibilni

Možda Vas je zainteresovala psihologija boja u enterijeru ali nije krenulo kako ste očekivali. Čak i kada mislite da ste sve definisali, moguće je da ste ponešto i promašili. Nemojte biti previše kruti u svojim idejama i zahtevima. Možda je nešto i nemoguće izvesti, pa ćete samo otežavati majstorima posao. Zato dozvolite malo odstupanja u poslu i pređite preko stvari koje nisu tako strašne. Ako ništa drugo, dobićete malo drugačiji izgled nego što ste planirali, ali možda je on lepši. Moguće je izaći na kraj s majstorima ako imate razumevanja.

Marko P.Kako izaći na kraj s majstorima?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *