Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kancelarija u stanu kakvu ste oduvek želeli

No comments

Kako se pojavila pandemija prošle godine, kancelarija u stanu postala je naša svakodnevica. Postalo je potpuno smisleno da imamo jedan ovakav prostor kako bismo od kuće završavali svoje obaveze. Ako ste nedavno kupili ili iznajmili stan preko sajta gazdarica, onda imate dovoljno prostora da izmislite šta ćete i kako raditi u ovom prostoru. Jedna od stvari ipak mora biti i urediti prostor za rad.

Radni prostor

Kancelarija u stanu mora biti najpre funkcionalna

Kancelarija u stanu najpre je radni prostor

Kada pravimo svoj radni prostor u stanu, nekako se lako prevarimo i posmatramo ga kao deo doma. To nas dovodi do grešaka, pa kancelariju često uredimo tako da zaboravimo šta je njena prava namena. Ona mora biti sređena tako da prvo vrši svoju dužnost a to je rad. A pre svega toga, naučite da organizujete veliko spremanje i pospremite stan za dan. 

  • Kancelarija u stanu mora biti praktična, pa prvo što morate napraviti i odrediti u njoj su detalji koje ćete svakodnevno koristiti i gledati;
  • Budući da već radite od kuće, gledajte da sve bude udobno i lako za korišćenje – tu je dobro i da pogledate 7 kreativnih rešenja za male terase;
  • Iako ste kod kuće, ne zaboravite da kancelarija mora da bude i dobro opremljena – ne štedite na uređajima;
  • Kada ste kod kuće može Vam biti teško da se odvojite od obaveza i posla – u tom slučaju je najvažnije da kancelarija bude strogo poslovna;
  • Jedna od prednosti ove vrste kancelarije je da je mnogo jeftinija nego one prave, što znači da možete mnogo uštedeti.

Napravite sto prema svojim potrebama

Kada pravite svoju kancelariju onda je najpre važno da bude baš po Vašim potrebama. Prvo što čini svaku kancelariju je sto. Ovde ste u prednosti upravo zbog toga što imate mogućnost da uredite svoj sto onako kako Vam odgovara. Kupovni kancelarijski stolovi uglavnom prate potrebe koje važe za većinu, ali to ne mora da odgovara Vama. Sada je važno da odredite najpre veličinu, a onda i upotrebu koju će sto imati, poput broja fioka ili posebne stalaže za štampač.

Monitor za zid

Možda Vam je najlakše da radite sa laptopom, zbog čega ste sve vreme pomalo pogrbljeni unapred. Ipak, ako mislite da radite ceo dan u ovoj kancelariji, onda je najpre važno da svoj radni prostor učinite udobnim. Prvo što morate uraditi je da odvojite monitor od tastature i podignete ga u visinu očiju. Ovo će Vam olakšati i kucanje, ali i čuvati vid. Birajte veći monitor i onaj koji može da zadovolji grafiku koja Vam je potrebna.

Tabla od plute

Kao i u svakoj kancelariji, biće Vam potreban prostor gde ćete kačiti podsetnike i važne informacije. Da, možete ih zapisivati i na računaru, ali daleko je praktičnije ako je fizički ispred Vaših očiju i možete ih čitati. Za ovo je dovoljno da napravite pano, najbolje je od plute ili stiropora, sa pribadačama. Isto tako, možete napraviti i čitav drveni pano sa kukama gde ćete kačiti i važne papire i predmete.

Dobro svetlo

Neophodno je da u Vašoj kancelariji bude dobro svetlo i u tome nema dileme. Ako je moguće, to neka bude što je moguće više prirodnog ili dnevnog svetla. Međutim, ako niste u stanju da obezbedite lepo mesto pored prozora, onda nabavite i dobre lampe. Tu su najbolje one koje su i predviđene u ove svrhe, odnosno one koje služe za kancelarije. Namestite ga iznad glave, tako da ne pravi senku.

Ugao sobe sa kancelarijom

Ne zaboravite da u kancelariji imate dosta sitnica i predmeta

Kancelarija u stanu mora biti praktična

Ovo nije ona kancelarija koju imate na poslu, pa ne morate se držati strogih pravila i propisa u uređenju. Ipak, prvo što Vam mora biti na umu kada je uređujete je da mora biti praktična. Jedino tako možete srediti ovaj prostor da bude funkcionalan a da Vam ne pravi dodatni stres i teret.

Police za stvarčice

Ma kako koristili svoju kancelariju u stanu, nećete moći da izbegnete činjenicu da Vam je potreban prostor za sitne stvari poput spajalica ili rezervnih olovaka. Tu je najbolje napraviti policu sa manjim fiokama ili pregradama. Ako niste sigurni kako, onda možete pogledati neke od sličnih polica koje već mogu da se kupe. Ovu policu okačite na zid.

Sklapajući radni sto

Činjenica je da retko ko od nas može sebi priuštiti veliki prostor za kancelariju. Čak i ako od tog prostora zarađujemo platu, on ne sme previše smetati u našem privatnom prostoru. Zato je najbolje da kupujete funkcionalan nameštaj koji neće praviti previše gužve. Sklapajući stolovi su najbolje rešenje, a možete ih i napraviti.

Što više fioka i kutija

Možda Vam se u ovom trenutku ne čini tako, ali biće Vam i te kako potrebno da imate mnogo prostora za sitnice u kancelariji. Svaki papir, podsetnik, pa i predmet koji koristite svakodnevno jednostavno mora imati svoje mesto. Da ne govorimo o tome koliko Vam ukrasne trake i spajalice mogu pomoći u organizaciji vremena i podsetnicima. Napravite prostor za njih i klasirajte prema upotrebi.

Čovek u sobi

U kancelariji je uvek dobro imati i zelenilo

Kancelarija u stanu može da bude i udobna

Kada govorimo o radu od kuće, jedna od najvećih dilema je kako da odvojimo taj prostor od doma. Ipak, rad od kuće ne mora biti ni previše poslovan, jer ipak ste u prostoru koji Vam prija. Najbolje je da jednostavno napravite kancelariju tako da Vam bude udobno i prijatno da radite u njoj.

Budite kreativni

Nemojte zaboraviti da je ovo samo Vaš prostor, što znači da ga upotrebljavate onako kako želite prema svojim navikama. Dozvoljeno Vam je da ga uredite onako kako želite, bez ičije zabrane ili gunđanja. Ako volite da Vaš kutak ima postere fudbalera, ili Vaše fotografije sa letovanja, uradite to. Isto tako, koristite boje, ukrase i dodatke da ga učinite što je moguće privlačnijim.

Dodajte drvo, zelenilo i cveće

Ovaj prostor ne mora biti strogo poslovni. Šta više, preporučuje se da ima i neke ukrase i detalje koji odudaraju od jednoličnog sivila kancelarije. Na kraju krajeva i prave kancelarije obično imaju poneko drvo ili zelenu biljku. Svi znamo da zelenilo u stanu menja opšti utisak i izgled. Sve ovo možete dodati i kod Vas, s tim da vodite računa da Vam ne smeta ili izaziva alergiju.

Sredite kablove i ostale sitnice

Budući da ćete kancelariju koristiti uz električne uređaje, onda je neophodno da ih dobro sredite. Najviše prostora zauzimaju kablovi i priključci, pa se najpre osvrnite na taj detalj. Kablove namotajte i prilepite jedan uz drugi, a ako prave gužvu ispod stola, zalepite ih za sto. Odvojte priključke tako da možete da ih lako nađete i koristite. Kancelarija u stanu najpre mora biti praktična i ne sme da pravi nered.

Marko P.Kancelarija u stanu kakvu ste oduvek želeli

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *