Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Nova ili stara gradnja – šta izabrati?

No comments

Kada kupujete stan, onda je pitanje da li je bolja nova ili stara gradnja veoma važno. Sigurno je da će to i biti jedno od prvih koje ćete postaviti. U našoj zemlji ima dosta zgrada iz prethodnih epoha i praktično možete birati iz koje od njih ćete kupiti stan. Sa druge strane, poslednjih godina se ubrzano gradi u Beogradu, pa je sve više modernih i lepih novih zgrada. Izbor je zaista veliki, a šta ćete od toga odabrati zaista zavisi samo od Vas. Za još saveta o kupovini stana i nekretninama pogledajte sajt gazdarica.

Stara zgrada u centru grada

Za one koji vole istoriju nema dileme da li je bolja nova ili stara gradnja

Kada je u dilemi nova ili stara gradnja bolja stara

Ako ste od onih koji tradicionalno vole stari deo grada i možda ste odrasli u jednom od njih, onda je ovo pitanje suvišno. Vi ćete uvek najpre birati staru zgradu u delu grada koji odiše tradicijom i istorijom. Pogledajte u kojim situacijama to i jeste bolji izbor.

  • Dilema nova ili stara gradnja postaje najvažnija kada treba utvrditi stanje zgrade i stana – nove zgrade su svakako bolje;
  • Lokacija obično zavisi od toga iz kog perioda datira zgrada pa mnogi radije kupuju stan u starom delu grada jer ga smatraju lepšim – ipak danas se grade nove zgrade u starom delu zgrada a lokacija je važna i ako Vas zanima kupovina kuće na moru;
  • Mada ne utiče značajno, cena stana svakako zavisi od toga koliko je stan star odnosno iz kog perioda datira zgrada;
  • Mnoge stare zgrade nemaju prateće prostorije koje inače nove moraju imati zbog propisa – to uključuje tavan, vešernicu ali i parking;
  • Kod starih zgrada može se pojaviti problem vlasništva, što svakako utiče na cenu ali i to kada ćete moći da stan prepišete na svoje ime.

Kada Vam je stan potreban?

Budući da se poslednjih godina ubrzano grade nove zgrade, sve više ljudi odlučuje se za ovu opciju. To ponekad znači da uplatite stan koji je još uvek u izgradnji i čekate narednih nekoliko godina da se zgrada završi. Čak i u idealnim okolnostima to znači da ćete čekati barem nekoliko godina da se uselite. Ako Vam stan nije trenutno neophodan, onda to i nije dug period. Ipak, ako Vam je stan potreban sada, onda je logično da ćete kupiti u staroj zgradi.

Novo je skuplje

Mada ne mora biti pravilo, jer na cenu utiče mnogo drugih faktora, stan u staroj zgradi svakako je malo jeftiniji. Mnogo je razloga za to, ali krenimo od logičnih. U staroj zgradi stan je obično neophodno renovirati. Tome dodajte i potrebu da se zgrada renovira i popravi. Sve to košta, pa je i stan jeftiniji. Pogledajte šta još utiče na cenu stanova u Beogradu. 

Lokacija

Za mnoge je najlepši deo grada njegovo jezgro koje je obično i stari deo grada. On je prava mala mapa istorije grada, a za mnoge ljubitelje istorije i prava poslastica. Pravo je zadovoljstvo živeti u takvom stanu i takvom kraju. Zbog toga je mnogima važno da izaberu stan u starom delu grada. On je ujedno i bliži centru.

U dilemi nova ili stara gradnja ponekad je bolje odabrati novu

Danas, kada se Beograd ubrzano gradi, skoro pa je suvišno pitati da li je bolja novogradnja. Svako od nas voli da ima nov stan, sa novom stolarijom i modernom tehnologijom. Nove zgrade prošle su sve mere kontrole i zaštite od požara i zemljotresa. To je samo jedan od razloga zašto se treba odlučiti za ovu vrstu stanova.

Manje renoviranja

Novo je novo, to važi za sve što kupujemo u životu. Jasno je da nov stan u zgradi koja je tek završena mora biti besprekoran. To obično znači da ima potpuno novu stolariju, krov i ulaz. Isto tako, ako i postoje neke smetnje ili nedostaci, komisija mora proći još jednom i ispraviti sve što nije dobro. Sve ovo može biti dovoljan razlog da kupite stan u novogradnji.

Prateće prostorije

Stanovi u novim zgradama moraju ispunjavati bezbroj zahteva kada je u pitanju bezbednost ali i komfor i život sa ostalim stanarima. Po novim propisima svaka zgrada mora imati vešernicu, podrum ali i parking. To znači da ako kupite stan u novoj zgradi, imaćete mnogo dodatnih prostorija i sadržaja koji Vam mogu drastično olakšati život.

Novi standard

Kada govorimo o propisima, oni su promenjeni i po pitanju bezbednosti. Nove zgrade moraju imati jasno obeleženo stepenište u slučaju požara i izlaz za hitne slučajeve. Isto tako, one moraju ispunjavati bezbednosne uslove za slučaj požara i zemljotresa. Svakako da mogu izdržati veće udare vetra i potresanja tla. Sve ovo može biti dobar razlog da se odlučite za ovu vrstu stanova.

Moderne zgrade

Nove zgrade imaju mnogo bolje uslove i ispunjavaju bezbednosne norme

Pravite po svojoj želji

Mada to ne znači da u potpunosti možete napraviti stan onako kako želite, sigurno je da kada kupujete nov stan imate mogućnost da ga uredite po svojoj želji. To znači da možete napraviti raspored soba onako kako ste zamislili ili dodati manje prostorije pregradnim zidovima. U stanu koji je neko već koristio možda ćete se susresti sa nečijim rasporedom od pre.

Nova ili stara gradnja nije važno – obratite pažnju na sledeće

Kada kupujete stan morate obratiti pažnju na mnogo toga. Pitanje da li će biti u novoj ili staroj zgradi skoro pa je i najmanje važno. Postoji mnogo dodatnih sadržaja koje nemaju svi stanovi. Zato je najbolje da obratite pažnju na sve njih i pripremite se dobro za kupovinu.

Vlasništvo

Kod stanova u staroj gradnji postoji uvek pitanje vlasništva. Iako je stan pripadao jednoj osobi, njega obično dele naslednici, pa je moguće da postoji i niz problema oko toga. Isto tako, u novoj gradnji se ranijih godina dešavalo da se jedan stan proda i više puta. Zato se dobro raspitajte kod notara i u katastru čiji je zapravo stan.

Okolni objekti

Možda Vam sada to i nije tako važno, ali u budućnosti može biti. Veoma je važno da li se u okolini Vašeg novog stana nalaze stambene zgrade ili nešto drugo. Takođe, ako ste u centru grada onda vodite računa o kafićima i klubovima koji mogu remetiti Vaš mir i san.

Stara zgrada

Postoji mnogo uslova na koje morate obratiti pažnju kada kupujete stan

Kupovina stana je ulaganje u budućnost

Sigurno je da ste i sami o tome razmišljali, ali nije naodmet da se to napomene. Kada kupujete stan, najpre razmislite o tome da li nova ili stara gradnja utiče na budućnost tog stana. Neke zgrade će u budućnosti ostati na traženom mestu, dok će druge možda doći na marginu grada. O tome odlučuje urbanistički zavod Beograda, pa nije loše proveriti.

Marko P.Nova ili stara gradnja – šta izabrati?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *