Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Kupovina kuce na moru – za i protiv

No comments

Postoji mnogo razloga zašto je kupovina kuće na moru dobra stvar. Pre svega je to jedna od najlepših investicija koje možemo imati. Sa druge strane, uvek se postavlja pitanje da li je to uzaludno gubljenje novca. Ako kupite kuću koja se neće isplatiti i u koju ćete imati velika ulaganja, onda je možda bolje ne ulagati u nju. Verovali ili ne, kuća na moru ne mora biti isplativa. Šta više, u mnogim slučajevima ona može biti rupa bez dna u koju stalno moramo ulagati. Ako Vas zanimaju investicije u nekretnine, pogledajte sajt Gazdarica.

Kuće pored obale

Kupovina kuće na moru može biti i dobra ali i loša investicija

Kada je kupovina kuće na moru pametan potez

Sigurno je da Vam je ovaj razlog prvi padne na pamet kada se spomene mogućnost kupovine kuće na moru. Vi svakako možete uložiti u svoj objekat bilo gde i on će biti isplativ. Kada se radi o objektu koji je na moru, onda očekujemo da će se on isplatiti kroz vreme. I ne samo to, u pitanju je objekat koji možemo koristiti stalno sa svojom porodicom.

  • Kupovina kuće na moru svakako je investicija – što znači da ne samo da ulažete u nju već možete očekivati i da Vam se isplati u nekom trenutku – pogledajte šta sve utiče na cenu stanova u Beogradu;
  • Kada kupujete kuću od velike je važnosti kada i kako ćete je koristiti – možda je kupovina kuće neisplativa ako planirate da je koristite 20-ak dana godišnje;
  • Udaljenost od Vaše primarne kuće takođe je veoma važna – nije lako održavati kuću do koje morate putovati dugo kako biste uživali u njoj;
  • Pre kupovine bilo koje nekretnine dobro razmislite o troškovima koje ćete imati zbog nje – koliko se plaća porez, računi za struju ili ostale režije;
  • Konačno, ne kupujte kuću koja ne ispunjava Vaše primarne uslove za život – tekuća voda, prilaz kolima i slično.

Dobra investicija

Ma gde i kako kupili kuću na moru, to je uvek dobra investicija. Ipak, neophodno je obratiti pažnju na neke detalje kako bi se ona ostvarila i kasnije. Pre svega, dobro ispitajte tržište i lokaciju. Raspitajte se da li je mesto popularno, kako se i koliko gradi, ko posećuje taj kraj. Tu važe slični uslovi kao kad proveravate koliko košta selidba u Beogradu. Ne zaboravite da ono što je sada popularno za 10-ak godina će možda biti zaboravljeno ako se razvije neki drugi deo letovališta.

Iznajmljivanje može isplatiti troškove

Ako baš želite kuću na moru, a niste sigurni da imate novca za nju, razmislite o iznajmljivanju. Možete iznajmljivati kuću turistima i na taj način isplatiti cenu kuće. Naravno, to je moguće samo ako je kuća na turistički pogodnom mestu. Isto tako, računajte na veće ulaganje u sređivanje kuće za turiste.

Mesto za odmor cele porodice

Svako bi poželeo da poseduje kuću na moru gde može odvesti celu porodicu na odmor. Ako znamo da mnogo ljudi ima vikendice izvan grada u kojima voli da provodi vreme, onda je jasno zašto su kuće na moru tako popularne. I sami znate zašto nas more tako opušta i „puni baterije“ pred početak nove godine. To je divno mesto na koje uvek možete odvesti porodicu bez zakazivanja, plaćanja agencijama i tesnih rokova kada kuća može biti samo Vaša. Ako želite kuću da kupite zbog ovih razloga, onda to jeste pametan izbor.

Kuća na obali mora

Svi znamo da more utiče na nas opuštajuće

Kada kupovina kuće na moru nije pametan izbor

Kupiti kuću na moru pre svega je velika investicija. To znači da ulažete mnogo u objekat koji možda i nije funkcionalan ili udoban kao objekti u gradu. Veliki broj ovih objekata dobija vrednost samo zbog toga što je na dobroj lokaciji, odnosno obali mora. Situacija postaje još teža ako ulažete u objekat koji je daleko od Vaše primarne kuće. Putovanje do tamo i održavanje može biti veoma teško.

Mesto kuće i uslovi

Kao i kod svake druge kupovine kuće, postoje detalji na koje morate odmah obratiti pažnju. To su pre svega opasnosti pod kojima se kuća može naći. Kuće pored mora obično se češće poplave. Nekada je instalacija urađena loše, pa može nestajati struja, naročito ako se nalazi izvan grada. Zbog svega toga najpre osigurajte kuću od opasnosti uz pomoć stručnjaka. Dovedite majstore da prvi obiđu kuću i daju procenu ulaganja.

Porez i ostali troškovi

To što imate kuću na moru nije samo Vaša velika prednost. I država i grad na čijoj teritoriji se kuća nalazi takođe zna koliko je to velika investicija. To znači da će porez na kuću i zemljište biti veći. Ponekad će porez na kuću na moru biti veći nego za kuću u centru nekog velikog grada. Pre nego što kupite kuću ispitajte i te detalje. Isto važi i za ostale troškove, poput struje ili komunalija.

Koristićete je kratko

Mada Vam se sada čini da ćete u toj kući provoditi sve slobodno vreme koje imate, u praksi to neće biti baš tako lako. Najpre je važno koliko je kuća udaljena od Vaše kuće. Ako ćete biti primorani da putujete satima kako biste proveli dan ili dva, obično ćete zbog toga izgubiti volju. Možda ćete na kraju provoditi par nedelja u njoj, što je čini neisplativom investicijom.

Iznajmljivanje turistima nije lako

Mada deluje kao mogućnost za veliku zaradu, nije lako iznajmljivati nekretninu. Pre svega, to zahteva veliko ulaganje, onda reklamiranje i kontrolu cele situacije. Sa druge strane, to je veliki teret za vlasnika. Svakoga kome ste iznajmili kuću morate dočekati, ispratiti i biti mu na usluzi. Nije potrebno govoriti o tome koliko se često dešavaju štete i gubici.

Kupovina kuće na moru – obratite pažnju na upozorenja

Kao i kod svake kupovine nekretnine, nemojte donositi ishitrene odluke. Možda Vam se određena kuća dopala kada ste bili na letovanju i poželeli ste da bude Vaša. Nakon nekog vremena, međutim, možete otkriti da je to veoma pogrešna odluka. Zato, pre kupovine napravite detaljan spisak prednosti i mana i na osnovu toga napravite konačnu odluku.

Obala i nemirno more

Kuće na obali mora mogu doživeti brojne nepogode i štetu pa je dobro osigurajte

Osigurajte kuću

Već smo rekli da kuću morate obezbediti od štete i kvarova. Ipak, to nije dovoljno. Kako biste bili potpuno sigurni, uplatite dobro osiguranje za slučaj štete. To je pogotovo važno za one koji će živeti na većoj udaljenosti od te kuće, jer neće moći da kontrolišu svu štetu.

Istražite tržište

Investicija kada je u pitanu kupovina kuće na moru nije mala. Sigurno je da ćete potrošiti mnogo više novca nego što ste planirali. Sa druge strane, to može biti i dobra avantura. Zato se najpre raspitajte koliko kuća vredi ali kakve su mogućnosti i za budućnost. Tek tako možete znati da li je ovo dobra odluka ili nije.

Marko P.Kupovina kuce na moru – za i protiv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *