Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Prava i obaveze podstanara kada su u pitanju električni aparati

No comments

Kada iznajmite stan veoma je važno da poznajete prava i obaveze podstanara koje tada imate. Obično se kod dužih iznajmljivanja stana potpiše ugovor o zakupu kojim i vi i vaš stanodavac rešavate sve moguće probleme unapred. Ipak, to ne bude uvek tako jednostavno. Treba rešiti sve moguće situacije, kao što je kvar na električnom uređaju koji pripada stanodavcu. Čak i ako ste se dvoumili da li da iznajmite namešten ili nenamešten stan, možda će vas ovo pokolebati još više. Ako ste stanodavac, samo nalaženje podstanara može biti nemoguća misija.

Usisivač

Pristup usisivaču spada među prava i obaveze podstanara.

  • Potrudite se da se raspitate o mogućem stanaru kod kolega i prijatelja;
  • Prava i obaveze podstanara mogu biti rešene ako izaberete pouzdanog podstanara od starog stanara;
  • Uvek možete dati oglas u kojem tražite podstanara;
  • Svakako se potrudite da proverite stanara kod starog stanodavca.

Sada možete pokušati da sa novim stanarom rešite eventualne probleme koji mogu nastati kod kvarova električnih uređaja. Imajte u vidu da poznajete sva prava i obaveze podstanara u tom slučaju.

Održavanje uređaja

Veoma je važno da se stanodavac ali i stanar znaju prava i obaveze podstanara pre useljavanja. U tom slučaju uređaji koji pripadaju stanodavcu postaju njegova vrednost koju stanar mora čuvati.

Fen za kosu

Posedovanje fena za kosu je bitan deo bilo kog doma

Upozoriti stanara na rad uređaja i obezbediti uputstvo za upotrebu

Jasno je da svaki uređaj ima svoj način rada. To posebno važi za uređaje koji su zastareli ili korišćeni godinama. U tom slučaju stanaru se mora predočiti uputstvo za upotrebu, ali i pojedinosti oko ispravnog korišćenja uređaja.

Prava i obaveze podstanara kada dođe do kvara na uređaju

Svi stanari zapravo žele da znaju šta uraditi kada se uređaj koji pripada stanodavcu pokvari. Dobro je znati da u svakom slučaju se možete dogovoriti oko popravke. To možete učiniti i unapred.

Popravka

U prava podstanara u Beogradu spada i obaveza popravke uređaja koji je pokvaren u njegovom vlasništvu. Iako je moguće da je do kvara došlo zbog starosti, stanodavac će smatrati da je uređaj pokvaren kriviciom stanara.

Obezbediti majstora

Potrebno je definisati i ko će obezbediti majstora prilikom kvara na uređaju. Stanodavac ili stanar mogu izabrati servis ili majstora u kojeg obe strane imaju poverenja. Imajte u vidu da taj majstor mora proceniti i kako je došlo do kvara u nekim situacijama.

Ugovor

Najbolje je ipak utvrditi prava i obaveze podstanara ugovorom pre useljavanja. Na taj način, ako su ispoštovane sve odredbe ugovora, nećete imati nikakvih neprijatnosti.

Veš mašina

Nemojmo zaboraviti na veš mašinu

Razmislite o osiguranju

Uvek je najbolje uzeti osiguranje stana ili uređaja i unapred rešiti problem. Plaćanje premije osiguranja, ipak, može biti deo dogovora između dve strane. Nekada je i stanaru od interesa da sam osigura uređaj u slučaju kvara.

Instalacije

Instalacije utiču na rad nekih aparata, pa je kvar na njima direktno povezan sa kasnijim kvarom na aparatu. Stanodavac je dužan da obezbedi ispravnost instalacija pre ulaska u stan.

Dogovorite se o napuštanju stana

Iako ste tek ušli u stan, dobro je definisati i ko će i kako proveriti rad uređaja pre stanarevog odlaska. Ukoliko se primeti bilo kakva nepravilnost, stanar će morati da plati odštetu, čak i ako uređaj nije pokvaren.

Marko P.Prava i obaveze podstanara kada su u pitanju električni aparati

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *