Sajt posvecen izdavanju stanova u Beogradu i celoj Srbiji

Prava podstanara u Beogradu

No comments

Svake godine brucoši iz unutrašnjosti i ljudi u potrazi za poslom iznajmljuju stanove u Beogradu. Broj podstanara se polako povećava i svi žele jednaka prava i ugovore koji im donose sigurnost. Kada govorimo o pravima podstanara u Beogradu najvažnije je sklopiti validan ugovor sa stanodavcem. Takođe, podstanar mora biti upućen u sve nedostatke stana i pravila kućnog reda. Donosimo vam nekoliko najvažnijih prava podstanara u Beogradu.

Koja su to prava podstanara u Beogradu?

 • Podstanar ima prava da pogleda stan pre zakupa
 • Stanodavac mora da ukaže na nedostatke stana
 • Potpisivanje validnog ugovora
 • Prijava stanovanja
 • Podstanar mora da bude upućen u pravila kućnog reda
 • Stanodavac treba da ukloni kvarove ili da odbije od kirije troškove popravke
 • Zakupnina se plaća u dinarima
sto i stolice u stanu

Podstanar treba da bude upućen u stanje nameštaja i svega što se nalazi u stanu

Zašto je važan ugovor sa stanodavcem? Šta isti treba da sadrži?

Ugovor između stanodavca i podstanara treba da ima pravnu snagu tako što će imati I pečat agencije koja je posredovala u pronalaženju stana. U ugovoru treba da budu precizirane sve važne stavke. Počevši od toga da li kvarove popravlja stanodavac ili podstanar. U slučaju da se podstanar bavi popravljanjem kvarova jako je važno da mu stanodavac umanji sledeću kiriju u iznosu popravke. Zato je važno da podstanar ima račun o popravci.

Takođe, u ugovoru treba da stoji i koliki je otkazni rok (po zakonu on može da potraje i do tri meseca). Podstanar I stanodavac su dužni da poštuju dogovoreni otkazni rok u ugovoru uključujući I uslove pod kojima je moguće povećati kiriju.

U ugovoru treba definisati sve vezano za vraćanje depozita I zadržavanje istog. Ugovor treba da sadrži informacije o stanju stana u periodu useljenja da bi se zaštitile obe strane kada dođe do iseljenja. Sve situacije u kojima se zadržava deposit treba navesti u ugovoru da stanodavac ne bi zloupotrebio svoja prava I uzeo deposit bez većih obrazloženja.

Izaberite stan koji odgovara vašem budžetu i potrebama

Šta podstanar treba da zna pre useljenja?

Pre nego što iznajmite stan morate obratiti pažnju i na posrednika a ne samo stanodavca. Neki posrednici naplaćuju nekoliko hiljada dinara i pre pronalaska stana ali naš savet je da verujete samo onima koji uzimaju novac po pronalasku stana. Takođe, stan u Beogradu je moguće pronaći i bez posrednika. Vi kao podstanar morate da budete jako oprezni kada iznajmljujete stan. Osim stanodavca morate voditi računa i o posredniku kojeg birate da vam pomogne u pronalaženju stana. Jako je važno da zaposlite posrednika kome možete da poklonite svoje poverenje. Budite sigurni da znate sva svoja prava podstanara u Beogradu pre nego što date depozit stanodavcu i platite posredniku. Podstanari treba da znaju nekoliko važnih stavki pre useljenja:

 • Proverite ispravnost uređaja u stanu
 • Da li su stanu potrebne popravke?
 • Obratite pažnju na glavne ventile, grejanje, struju, bojer, šporet, mašine za pranje,stolariju, itd.
 • Izaberite najpovoljnije lokacije Beograda za iznajmljivanje stana
 • Saznajte koja je visina računa da biste znali da li imate dovoljno velika primanja za život u tom stanu
 • Pre useljnja napravite zapisnik o stanju nameštaja i bele tehnike

 

 

Marko P.Prava podstanara u Beogradu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *